KULTURA

Hrvatski animirani filmovi u konkurenciji festivala u Ottawi

Tri će se hrvatska animirana kratkometražna filma prikazati u sklopu raznih programa Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi.

Tri će se hrvatska animirana kratkometražna filma prikazati u sklopu raznih programa Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, od kojih će jedan imati svjetsku premijeru. Uz to, održat će se i projekcija VR filma Dislokacije koji je 2020. godine osvojio nagradu u Ottawi te retrospektiva Marka Tadića koji je ujedno i član žirija. Svi filmovi koji će se prikazati u Ottawi su nastali u produkciji i/ili distribuciji kuće Bonobostudio.

Festival se ove godine održava od 21. do 25. rujna. 

U sklopu programa Svjetska panorama svjetsku premijeru imat će nova stop animacija autorskog dvojca Ivane Bošnjak Volde i Thomasa Johnsona VoldeSjeti se kako sam jahala bijelog konja. Film se bavi stanjem apatije kroz priču o konobarici koja razmišlja o bijegu iz vlastite stvarnosti i jednom gostu koji neprestano snima i preslušava zvukove u kafiću.

sjeti se

U natjecateljskim programima prikazuju se dva hrvatska kratkometražna animirana naslova. 

11 Vuka Jevremovića uvršten je u konkurenciju nenarativnih kratkih filmova, a projekcija u Ottawi bit će mu međunarodna premijera. Film je nastao u autorovoj samostalnoj produkciji, a distributer je, također, Bonobostudio. 11 je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Animafestu, na kojem je proglašen najboljim hrvatskim filmom. 

3

U sklopu programa namijenjenom djeci od 7 godina naviše, prikazuje se Pisma na kraju šume Jelene Oroz, koji je na Animafestu, pak, nagrađen posebnim priznanjem. Film se dosad prikazao na sedam međunarodnih festivala, od kojih je posljednji u Guanajuatu (Meksiko), gdje je bio dio službene konkurencije. Pisma na kraju šume producirala je Vanja Andrijević za Bonobostudio, koji je ujedno i distributer filma. 

4

Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi jedan je od najstarijih i najznačajnijih svjetskih festivala animacije. Dobitnik Grand Prixa festivala direktno je kvalificiran za nominaciju za nagradu Oscar. Festival se ističe svojim izborom “uvrnute, provokativne i inspirativne animacije”.

Sve detalje o programu festivala možete pronaći na službenoj stranici

#rplus #prostorslobode

#Ottawa