GASTRO

Growtovchani – shop koji dostavlja namirnice od polja do stola

Platforma je nastala iz želje da kupcima omoguće jednostavan pregled i naručivanje sezonskih namirnica i prerađevina proizvedenih u neposrednoj blizini Zagreba.

Svježa, lokalna namirnica danas je više no ikad na cijeni. Mnoge obitelji u potrazi su za proizvodima koji prolaze najkraći put od polja do stola, a zahvaljujući internetu danas nam je, uz malo istraživanja, lako dostupno mnogo toga. Na preporuku jedne obitelji kolege s portala After5 su čuli za Growtovchane i odmah ih je zainteresirao cijeli koncept, a mi prenosimo što su saznali. Growtovchani okupljaju domaće OPG-ove i proizvođače kako bi kupcima pokazali da se hrana može uzgajati bez kemije – kako sami kažu, u blizini velikog grada, ali u prirodnom okruženju, daleko od zagađivača. Dostavljaju u nekoliko gradova, ravno na vaš kućni prag, a tko su zapravo Growtovchani i zašto biste od njih mogli naručivati svježe namirnice, donosimo u nastavku.

U tekstu o kupovini namirnica u kojem su s nekoliko sugovornika razgovarali kako kupuju špeceraj i uspijevaju li uštedjeti, u odgovorima jedne od sugovornica zamijetili su web shop Growtovchani koji je odmah privukao simpatičnim imenom, ali i zainteresirao svojom ponudom svježeg voća i povrća, i to s opcijom dostave na kućnu adresu. Takav način kupovine izuzetno je praktičan u tjednima s gužvom u rasporedu, odnosno kada je kupnja svježih namirnice na tržnici skoro pa nemoguća.

Growtovchani – najkraći put od polja do stola

Growtovchani za sebe kažu da su skupina proizvođača koja dokazuje da se zdrava hrana može uzgajati bez kemije, u blizini velikog grada, a ipak u prirodnom okruženju, daleko od zagađivača. Platforma je nastala iz želje da kupcima omoguće jednostavan pregled i naručivanje sezonskih namirnica i prerađevina proizvedenih u neposrednoj blizini Zagreba. Ističu kako se u proizvodnji vode biodinamičkim načelima, s ciljem osiguravanja visoke kvalitete namirnica te održavanja zdravog tla i čistog okoliša.

“Nudimo najkraći put od polja do stola: sve svježe namirnice se beru i sortiraju tijekom jutra, objedinjuju u košarice i već u popodnevnim satima su na stolovima naših potrošača.“

Smatraju kako je model poslovanja u kojem profit ostaje u rukama proizvođača, a potrošači dobivaju svježe namirnice po prihvatljivim cijenama i dugoročno održiv i etičan. Growtovchani na svojoj web stranici donose i popis proizvođača čiji su proizvodi u ponudi:

OPG Fabjan – kroz projekt ‘Z VRTA i proizvodnju organskog povrća, voća, ljekovitog i začinskog bilja žele proširiti svijest o povezanosti čovjeka i prirode u cijelom procesu proizvodnje. Nastoje stvarati ekološki i ekonomski održivi vrt – dio se nalazi u zoni Šebre pokraj Križevaca, a dio u biskupskoj rezidenciji u Križevcima, čija povijest datira još od 13. stoljeća.

Nanna – nastala je iz interesa prema ljekovitom bilju dviju prijateljica, Ljiljane i Jasminke. Svo bilje dolazi iz njihovih biodinamičkih vrtova ili je prikupljeno u prirodi ispod Kalnika. Inače, Ljiljana održava biodinamički vrt u blizini centra Križevaca, a Jasminka sa suprugom vodi OPG Biomara, biodinamičko imanje u blizini Križevaca.

Kapljice sunca – ulje nastaje od sjemena koje je trenutno u eko prijelaznom razdoblju. 2017. preuzeli su posao od prijatelja koji je 1993. krenuo s obradom suncokreta i proizvodnjom hladno prešanog ulja, bez ikakvih dodataka. Kada su preuzeli posao, započeli su s proizvodnjom u Križevcima, a danas surađuju i s raznim industrijama: prehrambenom, kozmetičkom, ugostiteljstvom…

OPG Biomara – sa željom da što više ljudi ima pristup kvalitetnim namirnicama po pristupačnijim cijenama, svoje proizvode nude direktno kupcima. Primjenjuju biodinamičku metodu, a primarna djelatnost je uzgoj povrća i jagoda. OPG je smješten pored sela Sv. Petar Čvrstec, u križevačkom kraju, a imanje okruženo šumama proteže se na 6 hektara.

Škrinjica okusa – priča slastičarnice u Križevcima krenula je kroz hobi i ljubav prema slasticama. Prvo su krenule u smjeru običnih slastica, no dvije dijagnoze; celijakije i dijabetesa, okrenule su ih u smjeru zdravih slastica. Kroz Growtovchane predstavljaju svoje deserte: Ferrero bezglutenske torte, prekmurske gibanice, chia puding, bezglutenske torte od mrkve…

OPG Rogić – Nakon uzgoja povrća za vlastite potrebe, pokrenuli su uzgoj mikrobilja i gljiva te nabavili stoj za liofilizaciju, odnosno sušenje u smrznutom stanju. Time produžuju svježinu namirnice i čuvaju njezin oblik, teksturu, aromu i vitamine. Namirnice koje liofiliziraju su iz vlastitog ili ekološkog uzgoja partnera.

Growtovchani u ponudi imaju i mliječne i sirne proizvode farmerice Lucije, zatim svježe kobasice Domaće delikatese te Reizl Chocolates, brend obiteljske proizvodnje čokolade koji fokus stavlja na etičnost i ekološki uzgoj. Povijest brenda seže do tvrtke Vrsna d.o.o. koja se od 2018. bavi proizvodnjom vrhunske čokolade.

Web shop je podijeljen na nekoliko kategorija: žitarice i brašna, liofilizirani proizvodi, ljekovito bilje, svježe povrće, poslastice, mliječni proizvodi, svježe voće, jaja, začinsko bilje, samoniklo bilje, čajevi, sokovi, zimnica, masti, ulja i ocat, svježe meso, gljive, umaci, pekmezi i džemovi, pčelinji proizvodi i sadnice. Uz svaki od navedenih proizvoda, osim cijene, nalazi se i informacija od kojeg proizvođača dolazi, kako se može koristiti, koji je zadnji rok na narudžbu, kao i kada će proizvod biti dostavljen.

Gdje dostavljaju Growtovchani?

Cijena dostave obračunava se prilikom pojedine narudžbe, ovisno o lokaciji na koju se dostavlja.

  • Križevci i Drežnik podokički – besplatna dostava
  • Zagreb
  • Rijeka
  • Split i Šibenik

#prostorslobode

Tekst: Iva Kordić za After5

Fotografije: Growtovchani

#ekologija, #gastro