KULTURA

Glazbenica SUN U ima novi singl – “Disaster”!

Pjesma je emotivno nabijena, emocionalno ogoljena i koliko god se na prvu činila kao pesimistična, dopušta onom svjetlu u nama da prevlada.

Neon
11.09.2023.

Glazbenica, producentica i vizualna umjetnica Sanja Šiljković, umjetničkog imena SUN U, objavila je singl Disaster, koji je ujedno i najava njezina trećeg albuma kojim se vraća korijenima – nakon tri godine ponovno piše na engleskom. SUN U predvodnica je nove generacije glazbenica ne samo u Hrvatskoj već i regiji, upravo zbog svog velikog talenta i multiinstrumentalizma kojim pomiče granice stvaranja glazbe, a upravo je singl Disaster još jedna audiovizualna poslastica.

Disaster kao najava novog albuma

Nakon prvog megauspješnog albuma kojeg je objavila na engleskom jeziku “Discover”, te druge uspješnice s hitovima na hrvatskom “Beton”, vrijeme je za treći album kojim će se vratiti stvaranju glazbe na engleskom jeziku. Disaster je singl kojim ga najavljuje i prema kojem se već itekako može odrediti u kojem će smjeru ići album. Pjesma je emotivno nabijena, emocionalno ogoljena i koliko god se na prvu činila kao pesimistična, dopušta onom svjetlu u nama da prevlada.

SUN U - Disaster (Official Video)

Bit pjesme je već nekako jasna i iz samoga teksta. Kad ti se dogodi emotivni raskol i u svoj toj negativi pokušavaš pronaći nešto pozitivno i nedaš samome sebi da podlegneš pod negativne i mračne utjecaje kako iz sadašnjosti, tako i iz bliske prošlosti – to je ta borba. Tražiš taj tračak svjetla u sebi i čupaš se iz aktualnog stanja. Emocionalno i psihički se “skupljaš” kako god znaš i umiješ, skoro pa kao iz inata prema samom sebi jer ne želiš bit ta osoba, osoba zatrovana pesimizmom i negativom koja, ili te zadesila, ili si njome okružen već neko vrijeme. Mislim da se s im stanjem doista mogu poistovjetiti svi, barem na neki način.” – izjavila je SUN U.

SUN U - Ti (Official Video)

Videospot za singl Disaster

Glavna i jedina protagonistica spota je fantastična plesačica Megi Babić, čiju cijelu koreografiju gledamo u reversu. Kako se kroz cijelu pjesmu provlači taj light motiv odupiranja negativi koja nas vuče unazad, tako se i u spotu provlači ta kontradikcija samom sebi kada nas kroz život smetnje vuku unazad, ali vadimo se van i dalje plešemo kroz život. Fantastičan i nepogrešiv umjetnički izraz Sanje Šiljković i u ovom je spotu došao maksimalno do izražaja. Na spotu je radila sjajna ekipa – Miran Brautović je direktor fotografije, a radio je i na 4 zadnja SUN U spota (“Tlo”“Kraj”“Tu” i “Ti”), u glavnoj ulozi je spomenuta plesačica Megi Babić, a režiju i montažu odradila je Sanja.

Od ideje do mastera – SUN U sve radi sama

Iako je javnost prepoznaje kao glazbenicu i producenticu, te vizualnu umjetnicu, Sanja Šiljković u kreativnom procesu sve radi sama. Sviranje i snimanje svih instrumenata, MIDI-ji, programiranje, aranžman, produkcija, tekst i glazba su do sada bili sastavni dio njezinog procesa rada, a od ovog singla, na sebe je preuzela i zadnju tehničku fazu mixa i mastera te tako zaokružuje cijelu priču.

Fotografije: promo

#glazba, #SUN U