KULTURA

Filmove Joela & Ethana Coena nakon Nove gledamo u kinu Tuškanac

U filmskoj industriji su poznati kao "dvoglavi redatelj" jer dijele slične vizije o tome kako bi njihovi filmovi trebali izgledati.

Joel i Ethan Coen, poznati kao Braća Coen, američki su filmski redatelji, scenaristi i producenti. Tijekom više od 20 godina, dvojac je napisao i režirao brojne uspješnice, od urnebesnih komedija do filmova koje ćemo prije definirati kao tragikomedije nego drame.

Braća svoje filmove pišu, režiraju i produciraju zajedno, iako je donedavno Joel dobivao pojedinačno pridane zasluge za režiju, a Ethan za produkciju. Često se izmjenjuju kod honorara za scenarij, dok se zajednički potpisuju za scenarij pod pseudonimom “Roderick Jaynes”. U filmskoj industriji su poznati kao “dvoglavi redatelj” jer dijele slične vizije o tome kako bi njihovi filmovi trebali izgledati; zato glumci često kažu da mogu prići svakom bratu pojedinačno s pitanjem, ali će dobiti isti odgovor.

Burn After Reading

Filmovi braće Coen kombiniraju suhi humor s oštrom ironijom i šokantnim prizorima, najčešće nizanjem kadrova. Coenovi vole ne stavljati uvodnu špicu na sami početak filma. Oni su među rijetkim redateljima koji su pokazali zanimanje za urnebesne komedije tridesetih i četrdesetih te su neke elemente iz tih filmova uključili u vlastite filmove; neki njihovi filmovi kao što su Mr. Hula-Hoop i Razvedi me, zavedi me u potpunosti su urnebesne komedije, dok se drugima ponekad pojavljuju šašavi likovi kao cameo nastup Stevea Buscemija u Millerovu raskrižju. Njihov stil karakterizacije stvara svijet u kojem se čak i likovi s malim govornim dionicama doimaju važnim.

Nakon Nove godine u kinu Tuškanac je na redu novi ciklus “Portreti”, ovog puta posvećen ovom “dvoglavom redatelju”, a koji su sve filmovi na repertoaru, i kada se prikazuju saznajte na linku.

Fargo

#rplus #prostorslobode

Foto: stillovi iz filmova

#film, #Kino Tuškanac