KULTURA

Film “Živi bili pa vidjeli” na DA! Festivalu

Film tematizira život zagrebačkog studenta arhitekture suočenog s društvenim problemima poput neriješene stanogradnje, korupcije, građanske pasivnosti i vlastite borbe za ideale.

12. svibnja u 18 sati u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije gledamo i analiziramo film Živi bili pa vidjeli (1979.) s profesoricom i filmskom kritičarkom Anom Đordić. Film tematizira život zagrebačkog studenta arhitekture suočenog s društvenim problemima poput neriješene stanogradnje, korupcije, građanske pasivnosti i vlastite borbe za ideale.

”Film „Živi bili pa vidjeli” prati mladog arhitekta Janka razapetog između egzistencije, ideala, ljubavi i profesionalnih načela. Okolnosti u kojima se nalazi još su teže zbog povezanosti obitelji njegove djevojke s korupcijom u građevinskom poduzeću i postupcima koji se kose s Jankovim uvjerenjima. Kroz niz scena na ključnim zagrebačkim lokacijama, od Velesajma, Trga bana Jelačića, tadašnjeg Trga Republike pa do kultnog Lapidarija u kojem nastupa grupa Buldožer, gledatelj može intenzivno doživjeti atmosferu Zagreba krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća. ”

zivibilipavidjelizagrebfilm10

DA! je festival kojeg organiziraju studenti za studente, a s ciljem prezentiranja vještina studenata kroz radove, njihove afirmacije u javnosti, stvaranja međusobnih poznanstava u interdisciplinarnom okruženju te uvid u aktualne teme iz relevantnih područja.

Ovogodišnje izdanje nastoji potaknuti suradnju i interdisciplinarnost te tako postaje platforma koja spaja mlade studente i umjetnike, kao i profesionalce u području dizajna, arhitekture i umjetnosti. Inovacija proizlazi iz preklapanja različitih industrija, kultura i disciplina, donoseći ideje iz jednog područja u drugo.

#prostorslobode

Fotografije: stillovi iz filma

#DA! Festival, #film, #Urania - prostor kreacije