KULTURA

Doživite večer krijesova u Zagrebu ove subote!

Jurjevo je značajan tradicionalni događaj za stanovništvo Južnog Zagreba i Turopolja. Ove godine će se manifestacija održati u subotu, dan prije dana Sv. Jurja.

Jurjevo je značajan tradicionalni događaj za stanovništvo Južnog Zagreba i Turopolja. Ove godine će se manifestacija održati u subotu, 22. travnja, dan prije službenog datuma Sv. Jurja. Ovaj dan je posebno važan za stočare, poljoprivrednike i težake jer označava početak novih poslova, izvođenje stoke iz zimskih nastambi te sjetvu i sadnju.

Turopoljsko Jurjevo nije samo prikaz autohtonih jurjevskih običaja koje izvode kulturno-umjetnička društva, već i multimedijalna manifestacija s profesionalnim umjetnicima i udrugama koje njeguju autohtoni tradicijski izričaj, uz brojna kulturno-umjetnička i folklorna društva, uzgajivače konja i vlasnike tradicijskih zaprega. Još od davnina, u turopoljskom kraju su se održavali jurjevski ophodi. Prvotno su ophodima sudjelovali odrasli, no u 19. stoljeću običaj je postao dječji.

Djeca su sa svježe nabranim vrbovim granama pjevajući jurjevske pjesme išla od kuće do kuće. Kada bi došli u dvorište, otpjevali bi pjesmu domaćinima i poželjeli im uspješnu godinu u poljoprivredi i zdravlje u obitelji. Domaćin bi zatim darovao djecu sitnim poklonima poput jaja, jabuka ili novca. Djeca bi ostavila vrbove grane koje su domaćini zataknuli za vrata kuće ili zaboli u zemlju kako bi im žito i vrt bolje rodili. Ako domaćini ne bi htjeli darovati djecu, oni bi ih popratili porugljivom pjesmom, no bila je velika čast dočekati i darovati Jurjaše. Oni su donosili dobre želje i blagoslov.

Jurjevo

U Odri se tradicija Jurjaša gotovo jedan životni vijek nije obnavljala i sjećaju je se samo nekoliko starijih stanovnika. No, zahvaljujući inicijativi voditeljice i trudu dječje skupine KUD-a Mladost, ovaj običaj će i ove godine biti obnovljen dan uoči Jurjeva. Dječja skupina će se sastati iza ručka, pripremiti vrbove grane, uzeti košarice i barjake te krenuti kroz selo pjevajući za stanovnike.

Organizacija ovog događaja u Odri, Hrašću i Maloj Mlaki od strane Centra za kulturu Novi Zagreb održava se već 38 godina i to u suradnji s lokalnom zajednicom: KUD Mladost (Odra), KUD Orač (Mala Mlaka), Plemenita Opčina Turopoljska, DVD Odra, DVD Mala Mlaka, DVD Hrašće i MO Odra.

#prostorslobode

Fotografija: Centar za kulturu Novi Zagreb

#Centar za kulturu Novi Zagreb