NEON TV

Doručak na travi: Žene u proizvodnji i promociji rakije, jednog od naših nacionalnih pića

Mali zaokret u emisiji; s održivosti i održive mode u zadnjim emisijama, do promocije rakije u ovoj!

ZGrappa

Ali, baš se poklopilo! Kako sam se nedavno vratila s putovanje po Turskoj, mogu potvrditi da je rakija (kod njih raki – žestoko piće na bazi anisa), neizostavan dio dugih druženja uz mnogo meze hrane. U Turskoj kažu, da sve što se ispriča za stolom u mehani, za kojom se pije raki, ostaje za tim stolom. Kada je za stolom žena, ona prva nazdravlja i pokreće razgovor.

Vratim se ja u Zagreb, kad me dočeka vijest da se u Boćarskom domu u Zagrebu 13. i 14. listopada održava prvi međunarodni festival rakija i likera pod nazivom ZGrappa. Festival okuplja stotinjak destilerija iz regije i Europe, predstavljajući izvanredan spoj tradicije, kvalitete i gastronomskog užitka, a među njima su i ženske proizvođačice žestokih pića i likera. Festival je koncipiran s ciljem da privuče posjetitelje iz cijele Europe, potakne turizam, gastronomiju i poslovnu suradnju te postane vodeći regionalni događaj u svijetu finih pića. Uz raznoliku ponudu degustacija, edukativnih radionica i predavanja, koncerata, relaxiI food zona, ZGrappa obećava nezaboravan provod, uz radionice, kušanje, sparivanje hrane i pića te koncerte. Kao što imamo žene koje se bave proizvodnjom rakija, tako se i među kušačicama sve više etabliraju žene, poput dr. sc. Antonije Šarić.

Ako otvorite stranicu Hrvatske turističke zajednice, vidjet ćete da je upravo rakija navedena kao nacionalno piće balkanskih zemalja, koje se dobiva se destilacijom fermentiranog voća, i to najčešće šljiva, grožđa, krušaka, smokvi, dunja, oraha… Mi smo prepoznatljivi po našim rakijama (šljiva, loza…), no možda ne dovoljno na međunarodnom tržištu, pa je za promociju ovog pića, običaja i hrane vezanih uz ovo piće te žena koje se također sve više bave ovim poslom dobrodošao skorašnji festival koji promovira tradiciju vezanu uz rakiju.

O proizvodnji rakije, organizaciji ovakvog događanja, broju sudionika/ca, sve većem broju žena koje proizvode, ali i kušaju ovo piće razgovaramo u nedjeljnoj emisiji s Jelenom Babić i Mirnom Petrov. I naravno, ono što vrijedi za sve žestice, pijte punoljetni, pijte s guštom, vozite se javnim prijevozom ili s nekim tko ne pije. Živjeli, do emisije!

Doručak na travi: Žene u proizvodnji i promociji rakije

Jelena Babić

Magistra ekonomije, smjer Organizacija i management. Vlasnica sam građevinskog poduzeća Structa d.o.o. gdje sam radula 11 godina kao voditeljica računovodstva, te OPG-a Abelo (2016.) u kojem smo obiteljski započeli s pčelarstvom i proizvodnjom meda. Nakon što je suprug izdestilirao našu prvu rakiju od meda, odlučili da pokrenemo proizvodnju rakija i likera na bazi rakije od meda. Danas u ponudi imamo 6 vrsta likera (liker od meda, liker od propolisa, liker od meda s čili papričicom, liker od rogača, liker od aronije i liker od višnje), 4 vrste gina (Pannonian Gold, Firefly, Forest Fairy, Honey Spirit) i dvije rakije (medovaču i travaricu na bazi rakije od meda). Svi likeri, gin i rakije su nam izrađeni na rakiji od meda. U pripremi imamo još nekoliko proizvoda, a jedan ćemo prezentirati upravo na ZGrappi. 

Mirna Petrov

Petnaest godina bavim se organizacijom evenata, od liječničkih kongresa, većih i manjih korporativnih događanja, a sudjelovala sam i u organizaciji Adventa na Zrinjevcu, Dvorišta na Gornjem gradu, Piknika u Maksimiru i mnogih drugih. ZGrappu sam pristala raditi na nagovor svojeg najboljeg frenda, budući da su i rakija i organizacija događanja moje dvije velike ljubavi.

#prostorslobode

Fotografije: privatni albumi

#Doručak na travi