NEON TV

Doručak na travi | Žene u vinarstvu i dan ružičastih vina

Ove su nedjelje s nama dvije iznimne gošće iz svijeta vina, Bety Prodan Fakin i Egle Katunar, koje sudjeluju na ovogodišnjem festivalu ružičastih vina Pink Day Zagreb.

Ove nedjelje – samo ružičasto. Razgovaramo sa Egle Katunar i Bety Prodan Fakin, afirmiranim ženama u svijetu vina o njihovom predstavljanju na skorašnjem PINK DAYu Zagreb – međunarodnom festivalu ružičastih vina, koji se po 10. put održava u Laubi: kući za ljude i umjetnost, u subotu 22.4.2023.

Prije dvadesetak godina u Hrvatskoj se počela razvijati vinska kultura, edukacija te došlo do značajnih promjena u starim, tradicionalnim metodama vinarstva. Bilo je to vrijeme kad sam i sama, sa suprugom i prijateljima, otkrivala vina i vinsku kulturu; gledala serije, filmove, čitala knjige s vinskom tematikom. Vjerujem da je mnogima poznat film “Sideways” redatelja Alexander Paynea s Paulom Giamattijem i Virginiom Madsen, koji nam kroz ljubavnu priču otkriva vinogradarstvo Kalifornije. Iste, 2004. godine, prikazan je I dokumentarac Jonathana Nossitera, “Mondovino”, pretočen u TV seriju, koji govori o utjecaju globalizacije (kalifornijskih vina) na vinsku scenu drugih vinarskih područja. Neke od priča te serije su nas toliko zaintrigirale da smo tada autom prošli Italiju i Francusku, u potrazi za nekim od vinara koje smo prvo upoznali virtualno, a zatim i uživo. Tek je tada počelo otkrivanje domaćih vina i to upravo od Istre i Kvarnera, uz koje su vezane naše gošće… Za žene, prije tih 20 godina, stvari u vinarstvu nisu bile sasvim ružičaste – godinama su u tom svijetu, ali i sommelijerstvu dominirali muškarci.

Ove su nedjelje s nama dvije iznimne gošće iz svijeta vina, Bety Prodan Fakin i Egle Katunar, koje sudjeluju na ovogodišnjem festivalu ružičastih vina Pink Day Zagreb. Kroz njihove priče saznat ćemo kako je biti žena u vinskom biznisu, kako se razvijala domaća vinska scena, kako se nekada gledalo na žene “u vinu”, a kako danas. Njihova iskustva ukazat će na sve izazove žena u ovom poslu: studij, trajnu edukaciju, investiranje, balansiranje između obitelji i ovog zahtjevnog posla, u kojem je, osim poznavanja vina, važna i intuicija, ljubav i poznavanje komunikacije s ljudima.

Nekoliko prekretnica i poticaja dogodilo se upravo pod “dirigentskom palicom” svestrane novinarke i medijske stručnjakinje, Sanje Muzaferije koja 2013. pokreće PINK DAY, međunarodni festival ružičastih vina (a još prije toga, 2011., udrugu vinskih stručnjakinja ali i ljubiteljica – WOW). Od 2014. na festivalu surađuje s agencijom IM&C, a zadnje dvije partnerski sa Zrinkom Jelić Belinić i agencijom Z-Eventi. PINK DAY ove godine slavi okrugli 10. rođendan, okupljajući ponovo veliki broj stručnjakinja i stručnjaka iz svijeta vina. Zbog Sanjinog profesionalnog bavljenja, ali i ljubavi prema kulturi i umjetnosti, festival se održava u Laubi – kući za ljude i umjetnost, dok su prijašnja izdanja gostovala u Muzeju za umjetnost i obrt ili Mimari, što ova druženja, ali i radionice i učenje o vinu čini još zaokruženijima. Jer i vino je umjetnost. Naravno, ono dobro.


Egle Katunar, rodom je Istrijanka koju je ljubav dovela u Vrbnik i otkrila strast prema vinu i vinskoj kulturi. Novom turističkom ponudom obogatila je obiteljsku priču o proizvodnji vina. Kroz vođene degustacije, s naglaskom na autohtone sorte, uvodi goste u svijet vinarstva i vinogradarstva Vrbnika. Uz obilazak podruma upoznaje ih s procesom proizvodnje (“od grozda do stola”) i tradicijom proizvodnje vina u obitelji Katunar. Egle je aktivna članica udruge Žene za otok koja priprema programe za sve žene željne druženja i učenja o kulturi vina.

Bety Prodan Fakin, upisala je Pravni fakultet u Rijeci, ali se već za studija počela (sa sadašnjim suprugom Markom) baviti vinarstvom. 2010. godine otvorili su prvi štand u Motovunu, gdje su se prodavala vina Markove obitelji i voće iz voćnjaka Betynih roditelja. Godine 2011. unajmili su u Motovunu malu trgovinu, gdje su prodavali vina, tartufe i rakije. Iste je godine suprug Marko prvi puta sudjelovao na Vinistri i odmah osvojio nagradu – šampionsku titulu za mladi teran.

Slijedilo je otvaranje konobe Fakin, isto u Motovunu, u kojoj su sami kuhali, konobarili, radili sve. Po malo su investirali u vinarstvo, bačve, povećavajući količine, ali i kakvoću vina. Obilazili su sve njima znane vinske izložbe kako bi upoznali što više ljudi. Na Vinistri su redovito osvajali nagrade, pa je rasla i potražnja za njihovim vinima. Od nekadašnjih 3, danas imaju 50 hektara vinograda, uz velike planove za proširenje. Na Decanteru 6 godina zaredom osvajaju zlatnu medalju za malvaziju, teran, odležanu malvaziju i odležani teran. Bety 2016. godine upisuje studij konomije, smjer poduzetništvo, zatim polaže za turističkog vodiča, završava tečaj za sommelierku, a ekonomiju diplomira 2019. godine. Danas ona i suprug imaju 40 zaposlenih, a u vrijeme berbe imaju još 70 sezonaca.

Uz renoviranu konobu Fakin, u Motovunu imaju dvije trgovine i projekt za novu vinariju.

#prostorslobode

Fotografije: privatan album

#Pink Day, #vino