NEON TV

Doručak na travi: Zdravo tijelo

S našim gošćama razgovaramo o trenucima u životu koje su ih odvele na put intenzivnog bavljenja vježbom i sportom, predanosti i prednostima stalne tjelesne aktivnosti, edukaciji i motivaciji; koju će - nadam se - prenijeti i na nas.

Poklanjamo li dovoljno pažnje svom tijelu, fizičkom stanju koje znatno utječe na nas, naše psihičko stanje, radnu sposobnost? Još je rimski pjesnik Juvenal (60 – ?) izrekao “Mens sana in corpore sano” ili “zdrav duh u zdravom tijelu”, načelo koje potječe iz starogrčke kalokagatije (vrline), izobrazbe i filozofije koja govori o skladu lijepoga i dobroga. Tjelovježba nam produžava životni vijek. Dok vježbamo, odstranjujemo toksine iz tijela znojenjem kroz kožu i izdisanjem kroz pluća. Korisno vježbanje podrazumijeva svakodnevno žustro hodanje, joga vježbe – asane, džoging i skakanje na maloj odskočnoj dasci, što utječe na svaku stanicu tijela. Vježbanje usporava proces starenja, jer potiče izlučivanje toksina. Vježbanje smanjuje smrtnost kod svih poznati bolesti.

To se može pripisati činjenici da je većina glavnih bolesti, poput raka, šećerne bolesti i srčanih bolesti izazvana stresom, a tjelovježba umanjuje stres. Istraživanja pokazuju da žene koje su umjereno fizičke aktivne, za razliku od žena koje stalno sjede imaju nižu stopu malignih oboljenja, bolje djelovanje imunološkog sustava, smanjeni rizik od raka dojke, jačaju se kosti, gustoća kostiju, duži je očekivani životni vijek. Druga značajna uloga vježbanja je da poboljšava čovjekovo duševno zdravlje, pa smanjuje depresiju i tjeskobu, poboljšava naše mentalne sposobnosti.

Marija Andrijašević

Marija Andrijašević je odlučila posvetiti se vježbanju profesionalno, mijenjajući životne navike drugih, educirajući nove generacije. Kao što je sam rekla, odlučila je to od trena kada je, nakon svih sportova kojima se bavila ušla u fitness dvoranu, osjetila muziku, “vibru” povezanu s kretanjem. Marijina uzrečica je “Music is the answer, movement is my life”. Za Tinu, triatlon je više od sporta – način života. Pročitajte malo njen životopis, vidjet ćete ta triatlon zaista nije šala! Jeste li se ikad zapitali zašto bi netko trčao 42 kilometra u komadu, a da mu o tome ne ovisi život? I tako Tina, koja kaže da je nekoć bila najgora na tjelesnom, danas “rastura” ozbiljne fizičke izazove, kilometraže i vježba intenzivno u poodmakloj trudnoći.

S našim gošćama razgovaramo o trenucima u životu koje su ih odvele na put intenzivnog bavljenja vježbom i sportom, predanosti i prednostima stalne tjelesne aktivnosti, edukaciji i motivaciji; koju će – nadam se – prenijeti i na nas.

Marija Andrijašević (1977., Split) fitness instruktorica i nutricionistkinja, predavačica na Fitness Učilištu. Osnovnu i srednju Zdravstvenu školu (farmaceutski smjer) završava u Splitu. Od ranih dana iskazuje veliku strast za sport i kretanje, bavi se košarkom i odbojkom, sudjelujući na brojnim školskim i klupskim natjecanjima. U Zagrebu upisuje Prehrambeno Biotehnološki fakultet, smjer nutricionizam, koji završava 2005. godine. Paralelno upisuje Kineziološki fakultet, Odjel za izobrazbu trenera, smjer fitness i aerobic. U Zagrebu kreće i sa skupnim aerobic vježbama u jednom zagrebačkom aerobic klubu, u kojem od polaznice postaje članica tima. Tada kreće njena daljnja naobrazba, a specijalnosti joj postaju functional training, step, house dance, workout programi, pilates, stretching, korektivne vježbe za kralježnicu te kondicijski treninzi i treninzi snage.

Posjeduje certifikate iz raznih programa, pilatesa, spinninga, trx, bosu, metabolic training. Pohađa brojne konvencije te seminare na kojima i sama predaje. Nastupala je kao međunarodna predavačica u preko 40 zemalja svijeta (Japan, Kina, Mexico, Brazil, Taiwan, Ukraina, Italija, Španjolska, Velika Britanija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Srbija, Crna Gora, BiH, Grčka, Irska… ). Radi kao predavačica na Fitnes učilištu, ustanovi za obrazovanje odraslih s visokim standardima edukacije. Bavi se obrazovanjem budućih instruktora fitnessa u teretani, instruktora fitnessa uz glazbu, pilates instruktora, masera te osobnih trenera. Povremena je vanjska suradnica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Vlasnica je Fitness centra Score u Zagrebu u kojem se održavaju različiti grupnih program te privatni treninzi za vrhunske sportaše tako i rekreativce.

Tina Baković (1988., Korčula), triatlonka i manager voditeljica. U Zagrebu upisuje i studira novinarstvo. Zadnjih 14 godina radu u Zagrebu, u jednoj od najvećih korporacija u Hrvatskoj kao voditeljica managera. Vodstvo – leadership je nešto u čemu se profesionalno razvija godinama i danas to već smatra svojim pozivom. Triatlonom se bavi od 2017. godine. Članica je triatlon kluba Swibira i licencirana triatlonska natjecateljica. Iza sebe ima završenih 10 halfironman utrka (2 km plivanja, 90 km bicikliranja, 21 km trčanja), 5 maratona i desetke kraćih triatlonskih utrka. Osim triatlona istrčala je i nekoliko maratona te jedan ultramaraton (67 km). Sportskim žargonom, Tina je dugoprugašica.

Osim toga, bavi se volonterskim radom. Trenutno volontira u Domu za nezbrinutu djecu. Uz sport voli čitati i pisati te je završila 2 godine radionica u Centru za kreativno pisanje. S trenericom Marijom Andrijašević trenira snagu koje je osnova dobrih rezultata u triatlonu. Marija trenira, savjetuje, pazi na prehranu, dodatke prehrani. Bez ovako organiziranog rada i treninga pod Marijinim nadzorom Tinina natjecateljska godina u triatlonu ne bi bila tako uspješna. S vježbama nije stala niti u trudnoći, jedino je njen sportski život trenutno nešto drugačiji u odnosu na prijašnje godine, s obzirom na roditeljstvo koje slijedi.

#prostorslobode

Fotografije: privatan album

#Doručak na travi