NEON TV

Doručak na travi: razgovor o fotografiji; rasprodaja, Planinska 7 i druge priče

Ove nedjelje u Doručku na travi Sanja Bachrach Krištofić će ugostiti Petru Slobodnjak i Ivu Prosoli na temu fotografije.

Fotografkinja i dizajnerica, vizualna umjetnica Petra Slobodnjak dobitnica je nagrade za mlade umjetnike Ivan Kožarić koju dodjeljuje Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Grad Zagreb, ali i nagrade ULUPUH-a, dodijeljene krajem 2022. za projekt DISPLACEMENT Planinska 7. Njen fotografski rad karakterizira interes za naizgled periferno, što stavlja u fokus svog, pa našeg interesa, kadra. Život u zajednici i sa zajednicom, eko sustav, briga ili nebriga, nevidljivo koje postaje vidljivo: odbačeni predmeti, ali i priče o ljudima, stvarima, onima koji se za odbačeno brinu ili ga možda žele. Život u zajednici je centralni motiv nagrađenog projekta DISPLACEMENT Planinska 7, nastao kao suradnički rad sa stanarima s kojima je godinama dijelila adresu.

Naša druga gošća je kustosica, autorica, teoretičarka Iva Prosoli, voditeljica Zbirke novije fotografije i Zbirke fotoopreme Muzeja za umjetnost i obrt, koja godinama prati hrvatsku suvremenu fotografiju. Iva je bila kustosica i autorica tekstova te predgovora više Petrinih projekata, pa ćemo i s njom razgovarati o radu Petre Slobodnjak u kontekstu suvremene hrvatske fotografije; o tome postoji li “muški” i “ženski” rukopis u ovom mediju izražavanja.

Podsjetimo se kako su u razvoju hrvatske fotografije druge polovice XX. st. važnu ulogu odigrali fotoklubovi, u sklopu kojih se djelovale i fotografkinje otvarajući prostor za skupne izložbe koje su se često održavale povodom Međunarodnog dana žena. Kao dio općeprihvaćenog patrijarhalnog diskursa u tom se razdoblju smatralo da je za žene primjerenije te da su uspješnije na području studijske fotografije. Svojim su djelovanjem otvarale prostor drugim ženama, među ostalim i umjetnicama koje su se izražavale u mediju fotografije. Na sustavnu nejednakost u predstavljanju i vrednovanju fotografkinja upozorava podatak na mrežnim stranicama Hrvatske enciklopedije (www.enciklopedija.hr). U Članku o fotografiji navodi se 47 fotografa i tek 7 fotografkinja. Nasuprot podatcima, činjenice govore o tome da od 1990-ih do danas na domaćoj sceni djeluje niz žena koje su se afirmirale kao vrsne profesionalne fotografkinje, radilo se o modnoj, novinskoj, dokumentarnoj, portretnoj, krajobraznoj, konceptualnoj, umjetničkoj… fotografiji.

Klik na sliku za live stream 14.5. u 10 sati!

Među autorski izgrađenim i specifičnim fotografkinjama mlađe generacije je i naša gošća, Petra Slobodnjak, koja podjednako djeluje na područjima fotografije, grafičkog dizajna i vizualnih umjetnosti. O kvaliteti, ali i širini njenog rada govore i nagrade koje osvojila zadnjih šest godina: od Hrvatskog dizajnerskog društva, ULUPUH-a te Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

PETRA SLOBODNJAK (Bjelovar, 1988.). Diplomirala je 2012. godine na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer Dizajn grafičkih proizvoda. Od 2014. godine radi kao slobodnjak, nezavisni profesionalac, na području grafičkog dizajna i fotografije. Fotografske radove proteklih je godina izlagala na osam samostalnih te nekoliko skupnih izložbi. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Za izložbu Rasprodaja, koja je bila izložena u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, dobila je priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva na Izložbi hrvatskog dizajna 1718, u kategoriji „Koncept inicijativa / kritički dizajn”. Fotografkinja je Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO (od 2016.). Godine 2014. završila je Restartovu Školu dokumentarnog filma (film Sipanje). Dobitnica je triju stipendija američke agencije VII. Za rad DISPLACEMENT Planinska 7 dobila je godišnju nagradu za mlade umjetnike ULUPUH-a te nagradu za mlade umjetnike Ivan Kožarić koju dodjeljuje Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Grad Zagreb. Rad DISPLACEMENT Planinska 7 dio je fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Petra Slobodnjak živi i djeluje u Zagrebu.

IVA PROSOLI (Zagreb, 1980.), diplomirala je povijest umjetnosti i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2005. Doktorirala je 2018. na istom fakultetu na Odsjeku za povijest umjetnosti s temom Monografska obrada umjetničkog opusa Toše Dabca.
Od 2003. radi u zagrebačkim muzejima: do 2006. u Muzeju za umjetnost i obrt, najprije kao vodič, zatim kao asistentica u Zbirci starije fotografije. Nakon toga godinu dana radi u Arhivu Tošo Dabac, Muzeja suvremene umjetnosti na kustoskim poslovima. Od 2008. do 2018. godine stalno je zaposlena u Muzeju grada Zagreba kao kustosica i voditeljica Zbirke zagrebačkih fotoreportera. Od rujna 2018. godine ponovo radi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu kao voditeljica Zbirke novije fotografije i Zbirke fotoopreme (od 2021. u zvanju muzejske savjetnice i znanstvene suradnice).
Od 2008. do 2010. godine radi kao vanjska suradnica – asistentica na kolegiju Povijest fotografije na Studiju snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2010. godine osmišljava i vodi kolegij pod nazivom Fotografija i umjetnička praksa od 1960-ih do danas na diplomskom studiju fotografije istog fakulteta. Autorica je mnogih tekstova, stručnih i znanstvenih radova te izložaba s područja fotografije. Članica je ULUPUH-a i Umjetničkog savjeta Instituta Tomislav Gotovac.

#prostorslobode

Fotografije: Petra Slobodnjak

#Doručak na travi, #umjetnost