NEON TV

Doručak na travi: MUZE!

Neposredan povod emisije je otvorenje interpretacijskog Muzeja bećarca u Pleternici sa zbirkom od preko 400 bećaraca i 200 predmeta.

Gošće: Dragana Lucija Ratković Aydemir – utemeljiteljica i direktorica Muza i Mirna Draženović – kreativna direktorica Muza

Neposredan povod emisije je otvorenje interpretacijskog Muzeja bećarca u Pleternici sa zbirkom od preko 400 bećaraca i 200 predmeta. Ovo je još jedan uspješan projekt Muza, koji je, kao umjetnička direktorica vodila Mirna Draženović.

Muze u grčkoj mitologiji su božice; pokroviteljice pjesnikâ, umjetničkih i znanstvenih disciplina, kćeri Zeusa i Mnemozine. Korijen riječi označava sjećanje i mišljenje, a s njome su povezani pojmovi muzike, umijeća pod pokroviteljstvom muza i muzeja. Naše, hrvatske Muze, kao da su rodice ovih grčkih – jedinstvene stručnjakinje za savjetovanje i upravljanje u kulturnom turizmu, području interpretacijske baštine, ekomuzeologije. Muze je osmislila i imenovala Dragana Lucija Ratković Aydemir, koja je 2005. godine, nakon rada u Ministarstvu kulture, uvidjela da postoji prostor i potreba da se ljudi i zajednice povežu na nove načine s baštinom. Vjerujući da ovakvi održivi projekti promiču pozitivne društvene promjene, odlučila je osnovati prvu tvrtku za menadžment u kulturi i turizmu u Hrvatskoj. Dosad su Muze realizirale brojne značajne projekte prepoznate u zemlji i van granica. Za njihov je rad karakteristična interpretacije baštine, stvaranje »rukom krojenih« doživljaja koji će istaknuti posebnosti određene zajednice, mjesta i baštine, kao i na razvijanje edukacijskih programa. Upravo takav je i interpretacijski Muzej bećarca u Pleternici, koji je već sada jedan u nizu uspješnih projekata tijekom zadnjih sedamnaest godina njihovog rada.

https://www.youtube.com/live/Gd0J3EObOf0?feature=share

Njihov prvi projekt je Ekomuzej batana u Rovinju, a neki od projekata su interpretacijski Centar za posjetitelje u parku prirode Telašćica, projekt u Mošćeničkoj Dragi (Trebišću), nagrađeni projekt Ogulin, zavičaj bajke, uz Ivaninu kuću bajke i Ogulinski festival bajke, interaktivni centri Poklon na Učki i Medvedgrad na Medvednici, Med dvemi vodami, Križovec; Podzemni grad, NP Paklenica, Rodna kuća rijeke Kupe u Gornjim Kuparima i Goranska kuća znanja u Razlogama, Ekomuzej Komiža, Ekomuzej čipke i čipkarstva, Lepoglava, projektu Putovima Frankopana…

Početkom 2016. sudjelovale su i u osnivanju udruge Interpretirajmo Hrvatsku, želeći domaće naslijeđe umrežiti u europsku priču. Prije pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, interpretacijska baština je bila nov i relativno nepoznat pojam, kao i sustav razvoja projekata održivog upravljanja baštinom.

Razgovarat ćemo o njihovom radu, konceptu interpretacijske baštine, timskom radu, radu s lokalnom zajednicom, procesu koncepta od ideje do realizacije, interaktivnim muzejima, edukaciji i putu do publike, vrijeđa li bećarac žene ili se i njegov diskurs te stihovi mijenjaju s vremenom u kojem nastaje…

Dragana Lucija Ratković Aydemir, utemeljiteljica i direktorica Muza

Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti, živi i radi u Zagrebu i Istanbulu/Çeşme u Turskoj. Prve profesionalne korake ostvarila je u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, a nakon desetogodišnjeg rada u javnom sektoru na poslovima zaštite kulturne baštine i UNESCO-ve stipendije u Poljskoj, započela je poduzetničku karijeru osnivanjem male nišne tvrtke Muze koja povezuje kulturu i turizam. Već 18 godina, sa svojim ženskim timom Muze, djeluje kao ključna stručnjakinja u područjima interpretacije baštine, muzeologije (ekomuzeologije), upravljanja baštinom i razvoja održivog kulturnog turizma. 

Ponosna je na europsku diplomu iz kulturnog menadžmenta Zaklade Marcel Hicter u Bruxellesu te doprinos razvoju Ekomuzeja Batana, prvog ekomuzeja u Hrvatskoj koji je 2016. godine uvršten u UNESCO-ov registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Dragana Lucija svoje slobodno vrijeme posvećuje volonterskom radu u europskim nevladinim organizacijama; članica je više strukovnih udruženja poput europske krovne organizacije za interpretaciju baštine Interpret Europe te predsjednica hrvatske udruge za interpretaciju baštine Interpretirajmo Hrvatsku.

Mirna Draženović, kreativna direktorica Muza

Diplomirala je studij menadžmenta u kulturi na Veleučilištu “Baltazar Zaprešić”. Pišući završni rad na temu muzeja zagrebačkog kvarta Dugave, osvijestila je važnost razumijevanja duha mjesta i načina na koji se oblikuje kultura svakodnevnog života, što je usmjerava na Studij muzeologije i upravljanja baštinom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručno usavršavanje stekla je u Galeriji Klovićevi Dvori, a kao ključni stručnjak za muzeologiju tvrtke Muze djeluje 10 godina te potpisuje više od 20 muzeoloških koncepata.  

Aktivna je članica krovne europske udruge za interpretaciju baštine Interpret Europe. Jedna je od osnivačica nacionalne udruge za interpretaciju baštine Interpretirajmo Hrvatsku gdje je u dva mandata članica izvršnog odbora.

#prostorslobode

Fotografije: Inia Herenčić

#Doručak na travi