NEON TV

Doručak na travi: Kultura po mjeri grada – Tvrđava kulture Šibenik

U zadnjoj emisiji prije ljetne pauze, razgovaramo s tri žene koje su godinama gradile i uspješno iznijele ideju revitalizacije kulturne baštine Šibenika.

U zadnjoj emisiji prije ljetne pauze, razgovaramo s tri kreativne žene koje su godinama gradile, a onda i uspješno iznijele ideju revitalizacije kulturne baštine Šibenika, njegovih tvrđava, gradskih prostora. Zahvaljujući Gorani i njenom timu, svi željni kulture, odlične glazbe, multimedijskih događanja u jedinstvenim ambijentima, napokon su došli na svoje. Šibenik je postao jedinstven turistički dragulj, omiljen među stranim i domaćim gostima.

Tvrđava kulture Šibenik

Kada bi izdvojili mjesta po kojima je Šibenik najpoznatiji, bila bi to Katedrala sv. Jakova i Šibenske tvrđave, budući da Krešimirov grad ima jedan od “najmoćnijih” fortifikacijskih sustava u Hrvatskoj. Ove četiri tvrđave su redom, sv. Ivana, sv. Nikole, sv. Mihovila i Barone. Pored ovih arhitektonsko-baštinskih sadržaja, Šibenik je prepoznat i po Festivalu djeteta Šibenik, osnovanom 1958. godine. Festival je imao poseban uzlet 1970-ih, učešćem međunarodnih zvijezda poput Josephine Baker, koja je posebno voljela našu veliku glazbenu, kantautorsku zvijezdu – zvijezdu ovog grada – Arsena Dedića.

Tijekom i poslije Domovinskog rata slijedi razdoblje deindustrijalizacije, koje je utjecalo i na razvoj i kulturnu politiku grada. Tvrđave koje sam posjetila više puta od sredine 1990-ih do 2010-ih, bile su zapuštene, polako su propadale, bile bez sadržaja. Svjetla pozornice i naša pažnja bila bi usmjerena na Šibenik tijekom otvorenje Međunarodnog dječjeg festivala ili Večeri dalmatinske šansone… A onda je, 2016. osnovana nova institucija u kulturi, Tvrđava kulture Šibenik, koja će uz snažan baštinski identitet osuvremeniti kulturnu strategiju grada, ali i cijeli grad. Ustanova je proizašla je iz Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskoga sustava Muzeja grada Šibenika osnovanog 2014. godine, kada se projekt revitalizacije najstarije šibenske tvrđave, one Sv. Mihovila, primicao kraju. Osim Sv. Mihovilom, ustanova dans upravlja tvrđavom sv. Mihovila, sv. Ivana i tvrđavom Barone te Kućom umjetnosti Arsen, u prostoru bivšeg kina Odeon, a od lipnja ove godine i Centrom koralja Zlarin, muzejem posvećenom tradiciji koraljarstva na istoimenom otoku.

U timu Tvrđave kulture stoji niz kreativki i kreativaca na čelu s Goranom Barišić Bačelić, koja je od strane časopisa Zaposlena ponijela titulu Žena godine 2023. ovogodišnjeg izbora za Ženu godine powered by Institut Esthederm. Tu je i Morana Periša, koja, sa svojim timom, osmišljava i organizira kulturne sadržaje Tvrđave kulture, kao i jelena Svirčić, koordinatorica filmskog programa na tvrđavi Barone i u sklopu Art kina Arsen. Svojim idejama, trudom i suradnjom s timovima, ove su žene promijenile percepciju Šibenika, otvorile novo poglavlje u kulturnom životu grada.

Ovaj entuzijastični i kreativni tim vjerovao je u ideju suvremene kulturne institucije koja može – dugoročno – postati generator cijele zajednice. Kroz ovakvu transformaciju dogodio se i razvoj gospodarstva, podizanje kvalitete života građana i posjetitelja Šibenika. Ulaganje EU sredstava u revitalizaciju kulturnih dobara, na pametan način, pokazalo se punim pogotkom. Uostalom, Europska komisija u sklopu programa Cultural Heritage in Action prošle je godine prepoznala Tvrđavu kulture Šibenik, kao jednu od 12 najuspješnijih europskih praksi.

Gorana Barišić Bačelić stručnjakinja je za upravljanje i interpretaciju kulturne baštine. Diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru i specijalizirala kulturni menadžment na De Vos institutu Sveučilišta Maryland National Intensive Arts Management – obrazovnom program u organizaciji Ministarstva kulture i medija RH. Sudjelovala je na brojnim kongresima i seminarima iz kulture, baštine i muzeologije, a predaje i menadžment kulturne baštine na Veleučilištu u Šibeniku. Područja njezina interesa usmjerena su na održivo upravljanje, interpretaciju kulturne baštine i razvoj publike.

Od 2016. godine je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, javne ustanove koja upravlja revitaliziranim Tvrđavama sv. Mihovila, Barona i Ivana, Kućom umjetnosti Arsen u Šibeniku i Hrvatskim centrom koralja na otoku Zlarinu. Pod njezinim vodstvom aktivnosti i programi šibenskih tvrđava prepoznati su na nacionalnoj i europskoj razini. Sudjelovala je u pripremi, provedbi i post-projektnom upravljanju nekoliko projekata financiranih od strane EU u kulturi i baštini.

Morana Periša, nakon gimnazijskog je obrazovanja završenog u Šibeniku, magistrirala hrvatski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U rodni se grad vraća nakon stručne prakse u inozemstvu, kao jedna od koordinatorica na kulturnom projektu Grada Šibenika – Grad je pozornica, a istom započinje asistirati na projektu otvorenja i programskog funkcioniranja prve sezone Tvrđave sv. Mihovila, u Odjelu pri Muzeju grada Šibenika. Već sljedeće godine postaje koordinatorica programa Tvrđave sv. Mihovila, a od uspostave Javne ustanove Tvrđave kulture Šibenik, zaposlena je na mjestu glavne programske producentice. Danas je sa svojim timom, zadužena za osmišljavanje i organizaciju kulturnih sadržaja Ustanove koji, osim onih na Tvrđavi sv. Mihovila, podrazumijevanju sadržaje na Tvrđavi Barone, Tvrđavi sv. Ivana te u Kući umjetnosti Arsen. Sukreatorica je koncepta šibenskoga adventskoga sajma – Adventure, na kojem od 2015. radi i kao glavna organizatorica, producentica, promotorica i koordinatorica.

Iza nje je nekoliko stotina osmišljenih i organiziranih kulturno-zabavnih događanja – od koncerata, festivala, filmskih programa, otvorenja, predstavljanja, radionica i edukacija do gradskih novogodišnjih dočeka. Članica je tima nekoliko projekata Europske unije koje provodi Tvrđave kulture Šibenik, a područje interesa su i strateško planiranje te razvoj publike. Iskustvo u kulturnome managementu usavršila je sudjelovanjem u radu Kulturnoga vijeća Grada Šibenika, kojim presjeda od 2018. godine do danas.

Jelena Svirčić, rođena je 1982. u Šibeniku. Diplomirala je novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i završila Visoku školu novinarstva u Sarajevu. Studirala pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, smjer Rodni studiji. Završila je jednogodišnji studij Centra za ženske studije u Zagrebu, kao i edukaciju Centra za mirovne studije, Zagreb. Prisutna je u neprofitnim medijima od 2006. Kao nezavisna novinarka pisala je za Libela.org, Medija centar Sarajevo, H-alter.org, Prosvjetu, BIRN, Voxfeminae.org, Lupiga.com. Radila je i na poslovima PR-a i publishinga na više filmskih festivala: Zagreb film festival, Motovun film festival, KinoKino, međunarodni dječji filmski festival. Tri godine radila je na mjestu zamjenice glavnog urednika H-altera. Suradnju s Tvrđavom kulture Šibenik ostvaruje kao koordinatorica filmskog programa Tvrđave kulture Šibenik, za na tvrđavi Barone te kreiranjem programa Art kina kino Arsen, u sklopu Kuće umjetnosti Arsen te tvrđavu Barone. Pored toga, trenutno radi na poslovima PR i pressa za Restart, Zagrebački filmski festival i Subversive festival.

#prostorslobode

Fotografije: privatni album, promo

#Doručak na travi, #Tvrđava kulture Šibenik