NEON TV

Doručak na travi: Žene, multitasking i multipotencijalnost

Multipotencijalnost je kreativna, otvorena snalažljivim osobama koje neki zadatak mogu sagledati iz više kutova.

Gošće: Ilina Cenov, odvjetnica, književna promotorica, kolumnistica i Sanja Muzaferija, novinarka, urednica, spisateljica, osnivačica i predsjednica udruge WOW: Women on Wine 

Uska specijalizacija je povezana uz globalizaciju i bolju konkurentnost na natječajima za pojedine poslove. Ona zahtjeva cjeloživotno školovanje i stalnu specijalizaciju, s obzirom na to da se poslovi mijenjaju brže nego ikada. Mnogo toga je neizvjesnije i nesigurnije nego ranije. Da li se odlučiti za vrstu posla koju ćemo raditi ostatak života ili krenuti drugim putem. Često imamo dojam da je to ili/ili odabir, u svakodnevici, tako i među gošćama naših emisija vidimo da sve više žena izlazi iz “zadanog okvira”, mijenjajući prioritete i poslove tijekom života. Multipotencijalnost je pojam o kojem se premalo govori, jer mnoge od nas imaju više potencijala u više područja u kojima su željni učenja, novih znanja i primjene istih u praksi.

Multipotencijalnost je kreativna, otvorena snalažljivim osobama koje neki zadatak mogu sagledati iz više kutova.

RAZGOVOR POGLEDAJTE OVDJE: https://www.youtube.com/live/ykHNL1Gvq4g?feature=share

Multitasking je obavljanje nekoliko neovisnih, različitih zadataka u kratkom vremenu i zahtijeva brzo i često prebacivanje naše pažnje i znanja s jednog zadatka na drugi. Kod ovakvih se zadataka povećava naša kognitivna aktivnost u odnosu na rješavanje pojedinih zadataka odvojeno i uzastopno. Vrlo često se multitasking povezuje sa ženama, smatra se ženskom domenom, naročito u kombiniranju profesionalnih i tzv. tradicionalno “ženskih” poslova. Različita istraživanja imaju druge rezultate, a neka od njih dokazuju da je i ovdje često riječ o stereotipizaciji, koja rezultira još većim opterećenjem žena na raznim područjima.

Naše gošće, Ilina Cenov i Sanja Muzaferija su tijekom života, ali i svakodnevno među ženama koje “prakticiraju” multitasking i multipotencijalnost. Ilina: odvjetnica, stručnjakinja za nacionalnu sigurnost, kolumnistica, književna promotorica, majka dvoje djece. Sanja: novinarka, urednica, spisateljica, TV autorica, kreativna direktorica, osnivačica i predsjednica udruge WOW – Woman on Wine, Žene i vino Hrvatska.

Kroz razgovor o njihovom životnom i poslovnom putu pokušat ćemo sagledati koji od ovih koncepata funkcionira u njihovom slučaju. Ako su žene podjednako opterećene multitaskingom, zašto su očekivanja prema njima uvijek takva? Koje su posljedice tih očekivanja? Nije lako žonglirati između majčinstva i posla, a i dokazano je da su majke češće pod stresom. Rođenje djeteta povećava osjećaj pritiska kod oba roditelja, ali štetan učinak je dvostruko veći kod žena nego kod muškaraca. Postoje li zamke multipotencijalnosti? Kako se otvoriti raznim područjima i izazovima u raznim fazama, godinama svog života?

Balansiranje između poslova i karijera, s druge strane može stvoriti pozitivne učinke nošenja s  stresom. Zašto ne iskoristiti sve svoje potencijale i talente? I kako, ponovo sve ovo učiniti – bez suvišnog stresa.

Ilina Cenov

Diplomirana odvjetnica, nakon studija godinu dana radi kao odvjetnička vježbenica, nakon čega je uslijedila sedmogodišnja pauza vezana uz roditeljstvo, dvoje djece, poslove domaćice i mame. Tada završava postdiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na temu nacionalne sigurnosti. U pravo i odvjetničke poslove vraća se 2013. godine od kad radi kao odvjetnica. Uz to već dvanaest godina piše osvrte na knjige, i to najviše za portal Najbolje knjige. Od 2015. je kolumnistica portala Journal. Do sada je napisala preko stotinu tekstova. Kroz pisanje osvrta otvorila joj se prilika da bude voditeljica Journal Book Cluba, pa je sudjelovala je kao voditeljica razgovora s književnikom Gregoryjem Davidom Robertsom u okviru Festivala svjetske književnosti, zatim u razgovoru s norveškim piscem Simonom Strangerom u okviru projekta Europa iznutra i izvana. Predstavljala je i roman spisateljice Nastje Kulović na njenoj zagrebačkoj promociji, pa tako postaje i književna promotorica. Od tada doslovno, ali i figurativno – uvijek i svugdje naglašava važnost čitanja. Za Journal je napisala desetak putopisa, i nekoliko intervjua s inspirativnim ženama.

Zaljubljenica u kulturu pa pored knjiga, ne može bez filma, starih kina, kazališta, izložbi, koje redovito posjećuje. Posebno voli putovanja koja obogaćuju naše iskustvo, a kao grad posebne energije izdvojila je ukrajinsku Odesu.

Sama uređuje i namještaj koji želi imati u svom okruženju pa sanjari o stolarsko-dizajnerskoj radionici. Trenutno pohađa tečaj keramike u Ateljeu br. 1, kao svojevrsnu art terapiju, pored boravaka u prirodi, šumi.

Sanja Muzaferija

Novinarka, urednica, spisateljica, osnivačica i predsjednica udruge WOW: Women on Wine  /Žene i vino Hrvatska koja broji 200 članica osnovana 2011., predsjednica i osnivačica PINK DAY-a, međunarodnog festivala ružičastih vina, osnovan 2013. Rođena je u Zagrebu gdje je na Fakultetu političkih znanosti diplomirala kao magistrica političkih znanosti i novinarstva. Novinarstvom se bavi od kraja studija tijekom 1980-ih pišući kazališne osvrte za Studentski list. Osnova interesa je kultura, no tijekom karijere je mijenjala područja interesa i ekspertize – od kazališta preko mode, dizajna, filma, intervjuistike do lifestyle-a (kulture življenja). Radila je za sve važnije hrvatske medije, uključujući televiziju i legendarnu žensku reviju „Svijet“ u kojoj je i započela profesionalnu karijeru. Od 1984. do 1995. radila je u zagrebačkoj ženskoj lifestyle reviji SVIJET i surađivala u desecima pretežno tiskanih medija u tadašnjoj Jugoslaviji. Na HRT-u je bila suosnivačica TV emisija Radar i Fluid; sudjeluje na Salonu Mladih u Zagrebu, gostuje i u Beogradu (SKC) i Bologni.

Dobitnica je stipendija u Velikoj Britaniji na University of Sussex, Brighton, gdje je studirala medije i magistrirala s tezom teorije filma «Communicating Otherness Through Camp».

Kao stipendistica Ron Brown Fellowship, odlazi u SAD na profesionalno usavršavanje na postdiplomskom studiju Filmskih studija, Boston University. Svoj je „internship“ odradila na Harvardu, točnije VES-u (Visual and Environmental Studies Department) gdje je imala priliku predavati na kolegiju Masterworks of World Cinema: Hitchcock. Provela je šest mjeseci na praksi u Harvard Film Archive, Cambridge, SAD. Radila je kao urednica u vodećim lifestyle magazinima bivše Jugoslavije i RH, bila voditeljica projekata i filmskih festivala. Autorica je i koautorica brojnih izložbenih koncepcija iz područja umjetnosti i mode. Autorica je knjiga „Sretni stanovi: stil, stav i 20 priča o ljudima i prostoru“, Profil International, 2004., „Od kiča do Campa: strategije subverzije“, Meandar 2009., „Knjiga o siru“, Dukat.

#prostorslobode

Fotografije: privatni albumi

#Doručak na travi