NEON TV

Doručak na travi: Festival Perforacije 2023. – feministička umjetnost i umjetničke prakse

U nedjeljnoj emisiji gošće su Ana Kreitmeyer, Arijana Lekić-Fridrih i Sonja Leboš, umjetnice koje sudjeluju na ovogodišnjem Festivalu Perforacije.

Od 27. lipnja do 2. srpnja 2023., a u organizaciji udruge Domino održava se 15. izdanje Festivala Perforacije, na kojem će se predstaviti projekti izvedbenih umjetnosti nezavisne domaće i međunarodne scene. Ove godine Perforacije gostuju u Dubrovniku (29. lipnja), Rijeci (30. lipnja), Koprivnici (21. rujna). U nedjeljnoj emisiji gošće su Matea Bilosnić, Arijana Lekić-Fridrih i Sonja Leboš, umjetnice koje sudjeluju na ovogodišnjem Festivalu Perforacije.

Matea Bilosnić, Arijana Lekić-Fridrih & Sonja Leboš

Matea Bilosnić 29. lipnja, od 19.00 sati u Pogonu Jedinstvo predstavlja plesni projekt u nastajanju radnog naziva Kata Strofa, koji se bavi performativnim i koreografskim potencijalom digitalnih komunikacijskih tehnologija, s fokusom na fenomen preopterećenosti informacijama i beskonačnost interpretacije. Matea je jedna od 43 umjetnice/ka koji su kroz festivalsku suradnju dobili podršku EFFEA-e (European Festivals Fund for Emerging Artists) za rezidencijalni boravak i predstavljanje rada u nastajanju na internacionalnoj razini.

Doručak na travi: Festival Perforacije 2023. - feministička umjetnost i umjetničke prakse

Sonja Leboš Operom Commerciale 2 zatvara Perforacije u Zagrebu, 2. srpnja u 21:00 sati. U Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma izvest će performativno čitanje Opere s kolektivom Jednostavno rečeno iz Beograda. Opera Commerciale 2 povezuje fenomene suvremene povijesti s (neiskorištenim) mogućnostima primjene izvanrednog arhitektonskog i urbanističkog kompleksa Zagrebačkog velesajma.

Arijana Lekić-Fridrih predstavlja se video/audio/performativnom instalacijom Krug, u kojem progovara o često nevidljivom, obiteljskom nasilju. Postavljanje ovog umjetničkog rada u centru Zagreba (Tržnica Dolac, Centar mladih Ribnjak) opisuje začarani krug obiteljskog nasilja i neadekvatnih zakonskih rješenja ili provedbi zakona. Žene koje čine 89% žrtava obiteljskog nasilja stoga su primorane vratiti se u dom zlostavljača, iznevjerene od društva i sustava. 

Za trajanja festivala Perforacije, u Laubi će se 27.6. održati Noć performansa s temom feminističke umjetnost i umjetničke prakse. U okviru Noći performansa i Perforacija svoje će interdisciplinarne radove predstaviti SoXe, žuж, Nikolina Butorac, Igor Zenzerović, Ana Katulić, Irena Boćkai, Lucija Žuti, Škart, Matea Bilosnić, Ana Kreitmeyer, Žiga Divjak, Arijana Lekić – Fridrih, Via Negativa, Sonja Leboš, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Jasna Žmak, Domagoj Ivanković i Juraj Šantorić. raznoliki program odvijat će se u Medici, Pogonu Jedinstvo, Zagrebačkom plesnom centru, Kerempuhu, Centru mladih Ribnjak, Booksi, Zagrebačkom Velesajmu te javnom gradskom prostoru s ciljem podrške eksperimentu u kazalištu, plesu i performansu kroz interdisciplinarne projekte.

181477923_10158626965922862_1865539794963253468_n

Matea Bilosnić (Zadar, Hrvatska) je koreografkinja, plesačica i multimedijska umjetnica. Plesno obrazovanje započinje u Zadarskom plesnom ansamblu u Hrvatskoj, s kojim i danas surađuje kao koreografkinja, izvođačica, snimateljica i organizatorica. Radi kao izvođačica u plesnoj kompaniji En Knap Group, Slovenija (2017.-2019.) gdje surađuje s Josephom Nadjom, Kathleen Fischer (Trisha Brown dance company), Guy Nader & Maria Campos. Sa Zadarskim plesnim ansamblom radi predstavu Gozd-danse macabre (2019.) za koju osvaja Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije 2020. godine. Iste godine radi solo predstavu Klown za koju je kreirala glazbu, koreografiju i tekst. Njezina najnovija predstava Melusine (2022.) trenutno je na turneji. Osim kazališta i plesa, Mateu zanima glazbena i video produkcija. Rezidencija je ostvarena u suradnji s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.

Sonja Leboš je etnologinja i kulturna antropologinja i hispanistica, stručnjakinja za kulturni turizam i likovna pedagoginja, rođena je u Zagrebu 1967. godine. Djeluje u području kulturalnih i urbanih studija, obrazovanja u kulturi i umjetnosti, vizualne i urbane antropologije te analize diskursa, kao i u području javnog kulturnog rada na međama narativnog urbanizma, dizajna, umjetnosti i urbanizma, studija performativnosti svakidašnjice, filma i novih medija. Osnivačica je Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) koja djeluje u području intermedijacije, povezujući kulturne teorije i prakse.

Arijana Lekić Fridrih je rođena u Zagrebu gdje živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studij Režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Djeluje u području filma i video umjetnosti.

#prostorslobode

Fotografije: privatni albumi, Srđan Kovačević (Sonja Leboš)

#Doručak na travi, #umjetnost