KULTURA

Dokumentarac o velikanu, ikoni američke komedije – Geneu Wilderu

Dokumentarac o ovom velikom umjetniku i jednom od ikona američke komedije uskoro dolazi u kina i festivale, nemojte ga propustiti!

Gene Wilder bio je američki glumac i komičar, nominiran za nagradu Oscar. Rodio se u Milwaukeeju kao sin židovskih useljenika iz Rusije. Pravo mu je ime Jerome Silberman. Diplomirao je 1955. godine sa Sveučilišta u Iowi, gdje je bio u bratstvu Alfa Epsilon Pi. Nakon toga je radio u kazalištu Old Vic u Velikoj Britaniji. Vrativši se u SAD, bio je u vojsci od 1956. do 1958. godine.

Glumi još od 1961. godine. Počeo je u predstavama izvan Broadwaya, a kasnije je i došao u Broadway. Velika mu se prilika ukazala nakon predstave “Majka Courage i njena djeca” gdje je glumio nasuprot Anne Bancroft. Anne je bila u vezi s redateljem Melom Brooksom, kojemu se Gene svidio te mu je ovaj dao ulogu u nekoliko filmova.

Dokumentarac Remembering Gene Wilder

Na filmu glumi od 1967. godine kada je debitirao u filmu “Bonnie i Clyde”. Najpoznatiji je kao Willy Wonka u filmu “Willy Wonka i tvornica čokolade”. Suradnja s Melom dovela ga je da glumi u filmovima “Divlja sedla”, “Producenti” i “Mladi Frankenstein”.

Tijekom 1970-ih i 1980-ih godina glumio je u nekoliko filmova gdje mu je partner bio Richard Pryor. Njih dvojica postali su najuspješniji komičarski par. Ipak, Gene je u svojoj autobiografiji, knjizi pod naslovom “Poljubi me kao stranac” rekao da je s Pryorom bilo teško raditi jer je bio ovisan o heroinu. No, među njima je vladalo veliko poštovanje i sam Gene je priznao da je između njega i Richarda postojala najbolja kemija nego s bilo kojim drugim glumačkim partnerom.

Od 1984. do 1989. bio je u braku s glumicom Gildom Radner, zvijezdom serije Saturday Night Live dok Gilda nije umrla od raka jajnika. Nakon toga Gene je osnovao Gildin klub, grupu potpore koja ima jedno uporište u Milwaukeeju. Iako se ponovno oženio, nikad više nije bio isti otkako je izgubio Gildu. Promicao je svjesnost o toj bolesti, te se povukao iz aktivne glume. Glumio je pasivno, većinom u cameo ulogama. U seriji Will i Grace, glumio je Willova šefa, gospodina Steina.

Osim velikog talenta, Geneov zaštitni znak bila je riđa kovrčava kosa.

Dokumentarac o ovom velikom umjetniku i jednoj od ikona američke komedije uskoro dolazi u kina i festivale, nemojte ga propustiti!

Remembering Gene Wilder Official Trailer

#prostorslobode

Fotografija: plakat filma

#film