KULTURA

Design Bureau Izvorka Jurić među vrhom europskih dizajnera na konferenciji “First Round” u Amsterdamu

Uspješnost dizajna Design Bureau Izvorka Jurić redovito je nagrađivan međunarodnim nagradama za dizajn, a objavljivan je i u selektivnim stručnim časopisima!

Design Bureau Izvorka Jurić prvi je predstavnik hrvatske dizajn scene pozvan da predstavi svoj način rada na First Round, prestižnoj konferenciji etabliranih svjetskih dizajnerskih studija nedavno održanoj u Amsterdamu. Dizajna identiteta proizvoda i ambalaže za Hrvatsku kovanicu novca projekt je kojim su svoj proces dizajna prezentirali globalnoj stručnoj publici. Dizajnerica Izvorka Jurić sinonim je za dizajn ambalaže i brending u Hrvatskoj kojim više od 20 godina povećava poslovnu uspješnost hrvatskih poduzetnika usmjerenih na izvoz, a zadnjih godina bilježi rast suradnji i sa stranim klijentima. Jedan od njih je i Ceru London, lanac restorana levantinske kuhinje za napola pripremljenu hranu i paket “kuhaj kod kuće”. Za vrijeme pandemije tražili su ambalažu kojom će generirati publicitet i ući u Top 10 restorana u Londonu za taj segment dostave hrane. Design Bureau Izvorka Jurić osmislio je pakiranje omotano dizajniranim maramama s uzorcima geometrijskih pločica Levanta i drugim bliskoistočnim motivima prirode i životinja – dok su za hranjive sastojke izabrali mekani spremnik izrađen od 100% bioplastike koja se može reciklirati. Zahvaljujući novom dizajnu ambalaže, Ceru London već je za mjesec dana ostvario svoj cilj u jeku pandemije dok su mnogi restorani propadali.

Pored Izvorke Jurić na First Round u Amsterdamu, svoje projekte prezentirali su respektabilni europski studiji poput Dumbar, Thonik, D8, Lava, Beau Colin, Giada Tamborrino, Tarek Atrissi Design, Bedow, Kokoro & Moi, Bond i Eduardo Aires.

Uspješnost dizajna Design Bureau Izvorka Jurić redovito je nagrađivan vrhunskim međunarodnim nagradama za dizajn, a objavljivan je u selektivnim stručnim časopisima poput američkog The Dieline i Print – koji je prošle godine napisao članak o dizajnu kataloga ovog studija za hrvatsku Prostoriju.

Brachia, Lintar, Croatia in a Box, Bite Art, Uje, Aspect, Rustican, Nutris, Plasinia, Draco i Omnivia – samo su neki od brendova čiju je vizualnu komunikaciju dizajnirao Design Bureau Izvorka Jurić,

Dizajnom rješavamo poslovne probleme klijenata

“Biti jedini iz Hrvatske koji zajedno s drugim respektabilnim europskim dizajn-studijima prezentira svoj način rada, veliko je priznanje za nas.Konferencija First Round održana je u spektakularnoj arhitekturi amsterdamskog Muzeja filma, a organizira ga UnderConsideration, poznati američki dizajn studio koji vodi nekoliko popularnih dizajn-blogova s višemilijunskim pregledima, među kojima je najpoznatiji Brand New. Ovaj nastup u skladu je s rastućom tendencijom zanimanja za rad mojeg dizajn studija od strane klijenata iz Zapadne Europe koji nam pristupaju zbog kvalitete dizajna. Tako smo realizirali rebrending za globalnu nizozemsku kompaniju – Planture – od nove brend arhitekture, imenovanje kompanije i njezinih sastrinskih tvrki, vizualnog identiteta te osmišljavanja novog brenda proizvoda, Next Level Naturals. Klijenti koji nas kontaktiraju svjesni su da brendiranje proizvoda i dizajn ambalaže nije samo estetska kategorija, već da se radi o osmišljenoj strategiji kojom rješavamo probleme i ciljeve brenda ili tvrtke. Danas je nemoguće istaknuti se na tržištu bez dobro osmišljenog brendinga, a mi svojim dizajnom upravo pomažemo malim i srednjim poduzetnicima da ostvare vidljivost i prednost u žestokoj konkurenciji s velikim tvrtkama. Na tom tragu upravo razvijamo brending i dizajn boce za novi hrvatski gin koji dolazi iz Splita, a u procesu je i vrlo uzbudljiv i poseban projekt za Hrvatsku kovanicu novca.” – objašnjava Izvorka Jurić, kreativna direktorica studija Design Bureau Izvorka Jurić.

Izvorka Jurić docent je na Sveučilištu u Zagrebu na Studiju Dizajna pri Arhitektonskom fakultetu gdje drži kolegije “Strategije brendiranja” i “Upravljanje dizajnom” a na Sveučilištu Algebra u Zagrebu vodi kolegije “Dizajn ambalaže”, “Brending” i “Dizajn multikultura”.

Kako smo kreirali dodanu vrijednost medaljama Hrvatske kovanice novca

Uzevši u obzir da hrvatsku kunu kao monetarnu vrijednost uskoro zamjenjuje euro, Hrvatska kovanica novca već se prije par godina usmjerila na razvoj proizvoda koji će postati njezinim primarnim poslovnim usmjerenjem. Design Bureau Izvorka Jurić dizajnirao je seriju medalja i ambalaža kojima one postaju željeni poklon za prigode poput vječanja i religioznih događaja. Svaka od dosadašnjih serija rasprodana je u rekordnom roku. U kolekciji proizvoda posebno se ističe dizajn ambalaže zlatnog i srebrnog kompleta povodom 30. godina neovisnosti Republike Hrvatske. Ovi numizmatički kompleti bit će vrijedni kolekcionarski primjerci i uspomena na dugogodišnju hrvatsku valutu – kunu.

Posebno se ističe limitirana serija 40 potpisanih poklopca kutije s reprodukcijom bakropisa koji je izradila akademska grafičarka Valentian Šuljić. Ovom reprodukcijom s ograničenim izdanjem, svaka kutija postaje jedinstveni umjetnički primjerak i tako ambalaža sama po sebi postaje eksponat posebne vrijednosti, a ne samo “omotač” za prigodni poklon koji nosi.

#rplus #prostorslobode

Foto: Judith Jockel

#Design Bureau Izvorka Jurić, #dizajn