GREEN

Jeste li već pogledali posljednji dokumentarni serijal Davida Attenborougha?

“Za sve nas, posebno s našim vrlo teškim kompletom fotoaparata, ti su koraci bili svojevrsni izazov. Ali David ih je uspio bez problema svladati, unatoč svojih tada 96 godina.”

Neon
31.08.2023.

Prije nešto manje od pola godine objavljen je dokumentarni serijal Sira Davida Attenborougha, a obzirom na to da sve učestalije britanski, pa i neki strani mediji spominju upravo taj serijal kao njegov posljednji, a koji je on sam snimao na terenu, odlučili smo se podsjetiti na njega.

Wild Isles, David Attenborough

Petodijelna BBC-jeva serija, Wild Isles, označila je prekretnicu u snimanju prirodoslovnih dokumentaraca u Britaniji i Irskoj. Od lova orki na tuljane kod Shetlanda do samog Attenborougha u londonskom parku, prvi put Britanija i Irska dobivaju svojeg prethodnika serijalima Blue Planet, Planet Earth i Frozen Planet.

To će također biti njegov prvi put ispred kamere na lokaciji nakon što je snimio Green Planet, koji je snimljen prije pet godina. Iako njegova obitelj i upućeni kažu da ne ide u mirovinu, pretpostavlja se da je prestao putovati u inozemstvo. Glasnogovornik Attenborougha rekao je da on ima puno stvari u planu i da definitivno neće prestati raditi.

p0f0tdhy

Producenti serije, koji Attenborougha od milja nazivaju “SDA”, rekli su da je on od samog početka pristao raditi na serijalu Wild Isles. “Osjećali smo da ima jedinstvenu perspektivu zbog svoje dobi, o tome kako se britansko selo promijenilo tijekom njegova života.” – svojevremeno je za Observer kazao producent serije Alastair Fothergill, koji radi s Attenboroughom zadnjih 35 godina. Attenborough je posebno uživao putujući dvaput na otok Skomer, kraj zapadne obale Walesa, tijekom ljeta 2022., izjavio je Fothergill, suosnivač i direktor Silverback Filmsa. “Ima oko 67 strmih stepenica od mjesta gdje siđete s broda do trenutka kada stignete do prve staze na vrhu otoka.” – kazao je rekao Fothergill. “Za sve nas, posebno s našim vrlo teškim kompletom fotoaparata, ti su koraci bili svojevrsni izazov. Ali David ih je uspio bez problema svladati, unatoč svojih tada 96 godina.”

97ac2156-1e10-4ad7-9057-3c69f8eebe87

Attenborough ima posebnu sposobnost dopiranja do publike kako bi upozoravao na klimatsku krizu. Kako se on približava svom velikom 100. rođendanu, i obzirom a to koliko i čemu je sve svjedočio u svojoj bogatoj i dugovječnoj karijeri, ova serija bi čak mogla biti njegov najznačajniji program do sada.

“Neki od najsnažnijih prirodoslovnih sadržaja nose njegovo ime. Ali postoji nešto vrlo posebno u tome što David Attenborough predstavlja seriju o divljim životinjama Britanije i Irske. Jer je osobno. Mora biti osobno. To je njegov dom. To je naš dom.” – kazao je Gates. “Važno je i moćno što nam David Attenborough kaže da štitimo svoj dom.”

Wild Isles 🦋🍄 | Trailer - BBC

#prostorslobode

Fotografije: BBC One

#David Attenborough, #ekologija, #serija