DRUŠTVO

Dani Sveučilišne bolnice Zagreb | Obilježavanje 40 godina od referenduma za “BOLNICU ZA 21. STOLJEĆE”

Sudbina tog projekta i dalje nije poznata, iako je tijekom 2019. angažirano 40 milijuna kuna u pripremi analize o mogućoj budućnosti bolnice te umjesto pružanja zdravstvene sigurnosti ona sablasno propada.

Realizacija investicijskog programa Sveučilišne bolnice Zagreb po složenosti, opsegu i načinu izvođenja bila je jedan od najvećih i najsloženijih pothvata u povijesti Zagreba i Hrvatske. Osnovni izvor sredstava za financiranje gradnje bio je samodoprinos radnih ljudi i građana. Prvi je izglasan na referendumu 14. studenog 1982. Građani Zagreba velikom su većinom prihvatili izdvajanje od 1,5 posto osobnih dohodaka i drugih osobnih primanja u idućih pet godina, od 1. siječnja 1983. do 31. prosinca 1987. Drugi samodoprinos izglasan je na referendumu 15. studenog 1987. i trajao je od 1. siječnja 1988. do 31. prosinca 1992. Preko 400.000 zaposlenih građana Zagreba je 10 godina plaćalo samodoprinos za bolnicu koja nikad nije dovršena i ne služi svojoj zdravstvenoj namjeni.

Sudbina tog projekta i dalje nije poznata, iako je tijekom 2019. angažirano 40 milijuna kuna u pripremi analize o mogućoj budućnosti bolnice, a svakako je dodatno aktualizirana pandemijom koronavirusa i potresom 22. ožujka u kojem su teško oštećene stare zagrebačke bolnice, dok ona u Blatu, građena novcem građana i spremna da izdrži potres magnitude 9 po Richteru, umjesto pružanja zdravstvene sigurnosti, sablasno propada. Točno 35 godina od početka gradnje, 11. svibnja 2020., otvorena je izložba neobičnog naziva “U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI”. U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu izloženo je obilje dokumentacije, fotografija, službenih dokumenata, propagandnih i video materijala te izvoda iz nekoliko stotina novinskih članaka koje je o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici u Blatu u Zagrebu prikupio umjetnički kolektiv MONTAŽSTROJ. Ta arhivska građa nastala je u sklopu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta “NEDOVRŠENO” te ilustrira povijest bolnice od njenih početaka do ovih dana. Iako nam izložba nije dala odgovor na pitanje – zašto je projekt propao, isti će nam pokušati dati dokumentarni film koji se paralelno snima. Kao dio nastavaka aktivnosti u istom projektu, na dan 14. studenog 2022. kad se obilježava 40 godina od prvog referenduma, održat će se javna tribina ispred nikad dovršene Sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu, na kojoj će se još jednom postaviti važna pitanja, i ukazati na propadanje onog što se nazivalo “tvornica zdravlja za 21. stoljeće”:

• Reflektira li se u razbijenim staklima nikad dovršene Sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu i propast društva i politike koji su odustali?
• Zašto su radovi obustavljeni?
• Zašto radovi nisu nastavljeni i kakvi su planovi za budućnost?
• Postoji li još uvijek koncept javnog zdravstva ili je ono žrtva vlastite liberalizacije na štetu građana?

Program DANA SVEUČILIŠNE BOLNICE ZAGREB – obilježavanja 40 godina od referenduma za “projekt stoljeća” uključuje:
• Objave do sada prikupljene građe u projektu “NEDOVRŠENO” u čijem je sklopu ostvareno više umjetničkih radova – “OBUSTAVA RADOVA” (2015.), “NASTAVAK RADOVA” (2015.) “SUSRETI” (2019.), “ZONA” (2019.), te izložba “U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI” (2020.) u Muzeju suvremene umjetnosti. U projektu kroz niz godina sudjeluju građani Zagreba, stručnjaci iz područja zdravstva, medicine, politike, građevine, ekonomije, novinarstva i drugi. (Službena stranica https://montazstroj.hr) od 10. studenog 2022.
• Radionice s akterima projekta i građanima: 12. i 13.studenog 2022. (prema posebnom rasporedu)
• Vođeni obilasci po građevinskom kosturu bolnice veličine 222.000 kvadratnih metara, pod stručnim/umjetničkim vodstvom Boruta Šeparovića, koji je godinama sakupljao arhivu i tražio svjedoke kako bi napravio vremeplov koji će svjedočiti, ne samo o tom projektu, već i o cijelom razdoblju tranzicije.
• 14. studenog 2022. u 10:30 sati tribina za javnost: “SVEUČILIŠNA BOLNICA – POKLON GENERACIJAMA”

Sudjeluju: predstavnici nadležnog ministarstva, predstavnici Grada Zagreba, predstavnici pacijenata (KUZ), predstavnici lokalne zajednice (građani).

#rplus #prostorslobode

Foto: promo

#društvo, #film, #Montažstroj