KULTURA

Sjane filmove gledamo u kinu Kinoteka ovog tjedna!

Sedmo nebo Jasne Nanut je duhovita anti-romantična komedija o ljubavi, braku i vjernosti, predvođena odličnim glumačkim nastupima Krešimira Mikića i Nikše Butijera.

Neon
13.11.2023.

Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg u kinu Kinoteka

Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg nastavlja se filmovima koji istražuju djelovanje organizacije Frakcija Crvene armije (RAF), poznatu i pod nazivom Grupa Baader Meinhof, i njezin utjecaj na drušvenu i političku klimu Njemačke 1970-ih. Omnibus Njemačka u jesen nastao je s ciljem da se zabilježi stanje nacije 1977. godine, nakon što su RAF-ove gerilske akcije kulminirale političkim otmicama, smaknućima i (samo)ubojstvima ljudi iz samog vrha organizacije, koje su čak i njihove simpatizere doveli u nedoumicu. Film se sastoji od niza raznorodnih segmenata, u rasponu od televizijskih i dokumentarističkih snimki pa do satiričnih igranih epizoda koje su režirali najistaknutiji redatelji njemačkog filma 1970-ih. Među njima posebno se ističe epizoda koju je režirao Fassbinder, a u kojoj on i njegov dugogodišnji partner Armin Meier glume sebe.

Fassbinder se ovoj temi vratio i sljedeće godine u jednom od svojih najkontroverznijih filmova, Trećoj generaciji, u kojoj je ispričao satiričnu priču o odnosu nespretnih ljevičarskih terorista, masovnih medija i krupnog kapitala.

Olovno vrijeme

Uz Fassbinderove radove prikazuje se i nekoliko naslova koji se bave sličnim temama i razdobljem. Prvi od njih je Zlatnim lavom nagrađeni Olovno vrijeme, inspiriran životima RAF-ove članice Gudrun Ensslin i njezine sestre Christiane. Redateljica Margarethe von Trotta vješto kombinira elemente psihološke i političke drame, kako bi kroz dinamiku dviju sestara odgovorila na pitanje možemo li društvo mijenjati riječima ili djelima te gdje prestaje aktivizam, a počinje terorizam?

U subotu na rasporedu je Izgubljena čast Katharine Blum, jedan od najciničnijih političkih trilera 1970-ih. Inspiriran je istoimenom novelom Heinricha Bölla, u kojoj je opisao svoje iskustvo medijskog maltretiranja nakon što je javno izrazio svoju podršku studentskom pokretu i osudio policijsku brutalnost. Redatelji Volker Schlöndorff i Margarethe von Trotta stvorili su klaustrofobičnu viziju sustava koji i trideset godina nakon holokausta okrutnom učinkovitošću sankcionira sve one koje označi nepoželjnima.

Izgubljena čast Katharine Blum

Tjedan zaključuje Kompleks Baader Meinhof, visokobudžetni uzbudljivo režirani povijesni triler u kojem je Uli Edel, vodeći se radom istraživačkog novinara Stefana Austa, ispričao uzbudljivu priču o formaciji, razvoju i raspadu Grupe Baader Meinhof. Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Noviteti: Sedmo nebo

S nedavno završenog Zagreb film festivala u distribuciji ostaju dva filma. Prvi je Sedmo nebo Jasne Nanut, duhovita anti-romantična komedija o ljubavi, braku i vjernosti, predvođena odličnim glumačkim nastupima Krešimira Mikića i Nikše Butijera. Film je otvorio ovogodišnji festival, gdje je ispraćen izvrsnim reakcijama publike.

Sedmo nebo

Na repertoaru gleda se i 20.000 vrsta pčela, debitantski film rediteljice Estibaliz Urresola Solaguren o odrastanju transrodnog djeteta u potrazi za identitetom. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je impresivna glumačka izvedba Sofíje Otero oduševila publiku i kritičare, a Otero je postala najmlađom dobitnicom Srebrnog medvjeda u povijesti festivala.

20.000 vrsta pčela

Na rasporedu je i Snajka: Dnevnik očekivanja, dokumentarni film  o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Premijera filma održat će se u ponedjeljak u prisustvu filmske ekipe.

Snajka: Dnevnik očekivanja

Matineja za odrasle: Broker

Na rasporedu je Broker, novi film Zlatnom palmom nagrađenog japanskog redatelja Hirokazua Koreede, u kojem je kroz zaplet o preprodavačima djece potencijalnim posvojiteljima ispričao još jednu gorko-slatku priču o društvenim izopćenicima i alternativnim obiteljima.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

#prostorslobode

Fotografije: stillovi iz filmova

#film, #Kino Kinoteka