KULTURA

BURA | “Žestoki politički teatar koji razara moćnim krikom nemoći” vraća u &TD

Nakon uspješno izvedene premijerne i repriznih izvedbi predstave „Bura“ u proljeće 2022. godine, 1. i 2. listopada na pozornici Teatra &TD ponovno je predstava koja “Pledira na ljudsku savjest. Ili barem ono što je od nje uspjelo preživjet”.

Nakon uspješno izvedene premijerne i repriznih izvedbi predstave „Bura“ u proljeće 2022. godine, 1. i 2. listopada na pozornici Teatra &TD ponovno je predstava koja “Pledira na ljudsku savjest. Ili barem ono što je od nje uspjelo preživjet”:

“Trebala nam je “Bura”. I kazališnim gledateljima, i hrvatskom kazalištu. Dok milijuni žena, s djecom u naručju, bježe iz Ukrajine spašavajući živote pred krvavom ruskom agresijom, “Bura” otvara pitanja o položaju azilanata, zamkama njihova puta do Europe. Autorski projekt Romana Nikolića, nastao u koprodukciji Arterarija i Teatra &TD, pledira na ljudsku savjest. Ili barem na ono što je od nje uspjelo preživjeti.” – kazao je Davor Spišić

U rujnu 2015. godine, svijet je obišla fotografija utopljenog, trogodišnjeg, sirijskog dječaka Alana Kurdija čije je tijelo pronađeno na obali Mediterana u blizini Bodruma. Medijska pozornost usmjerena ovom slučaju često je bila naslovljena krilaticom „ Ljudskost (Europe) izbačena na obaluprokazujući tako najteže posljedice već tada razorne europske moralne krize. Izbjegličko je iskustvo autentična borba u životnoj nuždi čiji rasplet nema i ne može imati pojednostavljen zajednički nazivnik, već nas uvlači u imaginarij paralelnih potencijala koje stvarnost ponekad ugrozi, a ponekad nadmaši. Gotovo sedam godina nakon, autorski se tim predstave Burabavi osobnim valovitostima, vrzmanjima, (ne)slobodama i nemirima koje u nama provocira suočavanje s ljudima koji se svakodnevno nalaze na našim kontinentalnim, morskim i emotivnim granicama te nas stavlja u poziciju odgovornih svjedoka koji imaju moć postati protagonistima, čak i onda kada to odbijaju činiti.

Redatelj: Romano Nikolić

Dramaturginja: Dorotea Šušak

Scenografija: Romano Nikolić

Kostimografkinja: Zdravka Ivandija Kirigin

Dizajn svjetla: Vesna Kolarec

Skladatelj: Damir Šimunović

Video projekcije: Ivan Lušičić Lik

Kreativna producentica: Tatjana Aćimović

Asistentic kostimografije: Tina Spahija

Fotograf: Sanjin Kaštelan

Izvodači: Frano Mašković, Iva Kraljević, Luka Knez i Semih Adigüzel

Produkcija: Arterarij u partnerskoj suradnji s Teatrom &TD

Projekt je sufinancirn sredstvima MInistarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Fonda za aktivno građanstvo.

Predstava BURA aktivnost je u okviru projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji je kroz EGP financijski mehanizam podržan sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Fonda za aktivno građanstvo.

Projekt 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava zajednički provode Inicijativa mladih za ljudska prava, Projekt građanskih prava Sisak, Europski dom Vukovar, Status M i ARTERARIJ.

#rplus #prostorslobode

Foto: Sanjin Kaštelan

#Bura, #Frano Mašković, #Romano Nikolić, #Teatar &TD