KULTURA

Večeras je premijera velikog međunarodnog plesno-glazbenog djela: BJEGUNI!

Fascinantno sjecište vremena, mjesta i prostora, ovo izvanredno djelo zbirka je dužih i kraćih priča koje se spajaju poput šarenog kaleidoskopa.

Večeras će se u sklopu 40.Tjedna suvremenog plesa održati premijera velikog međunarodnog plesno/glazbenog djela – BJEGUNI, koreografa Staše Zurovca, za koje je glazbu skladao virtuoz Alexander Balanescu!

Premijera predstave je 15. lipnja 2023. u Zagrebačkom kazalištu mladih s početkom u 19.30 sati, dok je repriza 16.lipnja 2023. u Zagrebačkom kazalištu mladih s početkom u 19.30 sati.

“Bjeguni” su predstava koja crpi inspiraciju iz začudnih slika romana te kroz istraživački proces stvara vlastiti slikopis. Autori pronalaze poveznice sa junacima knjige, u nastojanju da publiku povedu na putovanje gdje im se iskustva susreću.

Danas kada više od “pola svijeta” bježi od raznih vrsta užasa i tragedija ili jednostavno vođeni motivima vlastitih čežnji, kretanje bijegom više je nego aktualna tema.

Nikad se nije putovalo kao danas. Pa ipak, putovanja su zadržala svoju poeziju. Ali što znači biti tijelo u pokretu u ovom poludjelom svijetu?

Putovati ne samo kroz prostor nego i kroz vrijeme?

Alexander Balanescu_2_by Maja Argakijeva(1)

“Moj je dojam da spisateljica iščitava stvarnost iz cjelokupnog toka kretanja, iz osjećaja, boja i tekstura pokreta, akcija, emocija, misli, tjelesnosti; kao iz neke vrste sustava bez središta, iz stalne cirkulacije, često baveći se nepotpunim, nedovršenim i nesavršenim zakutcima životnog narativa.
Kako i sama autorica u jednom tekstu u knjizi kaže: „Ne zanimaju me ponovljivi događaji, onakvi kakvima se s pozornošću klanja statistika, oni koje svi slave sa zadovoljnim, familijarnim smiješkom na licima, zanima me nenadano, slučajno razgolićavanje. Stidljivo „ups“, porub rublja ispod pomno plisirane haljine. Metalni, odvratni skelet iznenada izvire ispod baršunaste presvlake; erupcija opruge iz plišanog naslonjača koja besramno demaskira iluziju svake mekoće.  
Glazba Alexandera Balanescua, virtuoza na violini i osnivača svjetski poznatog Balanescu Quarteta s kojim će nastupiti u predstavi, bila je neodoljiv partner u ovom pokušaju da zajedno stvorimo ovu priču o putovanju, o kretanju.”
– riječi su koreografa Staše Zurovca.

Olga Tokarczuk, poljska nobelovka,  napisala je “Bjegune” kao posvetu putovanju i bijegu, potrazi za smislom i besciljnom lutanju. Fascinantno sjecište vremena, mjesta i prostora, ovo izvanredno djelo zbirka je dužih i kraćih priča koje se spajaju poput šarenog kaleidoskopa.

Smješten između 17. i 21. stoljeća, roman je “filozofsko promišljanje suvremenog putovanja”. Roman je strukturiran kao niz vinjeta, od kojih su neke izmišljene, a druge temeljene na činjenicama.

Tijekom svoje karijere Balanescu je crpio brojne inspiracije iz svojih suradnji. U svijetu plesa: s Pinom Bausch, Meryl Tankard, Jochenom Ulrichom, Virgiliom Sienijem; u kazalištu: s Pippom Delbonom, Matthewom Dunsterom, Chiara Guidi; u filmu je dva puta nagrađen Gopo nagradom za najbolji originalni soundtrack.

Balanescu odbija prihvatiti podjele između različitih glazbenih polja, posljedično radeći s tako raznolikim umjetnicima kao što su Michael Nyman, Gavin Bryars, David Byrne, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Jack De Johnette, Ornette Coleman, John Surman, Goldfrapp, Depeche Mode and Grace Jones.

#prostorslobode

Fotrografije: promo

#kazalište, #Tjedan suvremenog plesa