KULTURA

Uskoro gledamo film prema istinitoj priči o jednom od najvećih spašavanja u Drugom svjetskom ratu

Produkcijska kuća See-Saw Films je predstavila prve kadrove iz filma "One Life" Jamesa Hawesa, a koji će imati svoju svjetsku premijeru kao posebna projekcija TIFF-a u rujnu ove godine!

Film su napisali Lucinda Coxon i Nick Drake, a temelji se na knjizi Barbare Winton “If it’s not impossible… The life of Sir Nicholas Winton”.

One Life

Film “One Life” donosi istinitu priču o sir Nicholasu “Nickyju” Wintonu, mladom londonskom bankaru koji je uoči Drugog svjetskog rata od nacista spasio 669 djece; više od broja djece koja su preživjela holokaust u Čehoslovačkoj. Kako se rat brzo približavao, Winton je posjetio nedavno pripojeni Prag i iz prve ruke svjedočio židovskim izbjegličkim obiteljima s malo ili bez ikakvih skloništa i hrane.

One-Life-Helena-Bonham-Carter

Odmah je shvatio da je riječ o utrci s vremenom; kako bi vidio koliko djece on i njegovi prijatelji mogu spasiti prije nego što vrijeme istekne. Pedeset godina kasnije, 1988., Wintona progoni sudbina djece koju nije uspio dovesti na sigurno u Englesku. Tek kada ga televizijska emisija uživo “That’s Lifet” iznenadila sa susretom s preživjelom djecom, tada odraslim ljudima, a koja su sjedila u dvorani posvuda oko njega, konačno se Winton pomirio s gubitkom koji je nosio pet desetljeća.

The Story of Nicholas Winton

Svi smo na internetu barem par puta “naletjeli” na tu, sada već legendarnu, snimku i scenu, a uskoro ćemo gledati i film koji će ispričati cijelu priču o ovom herojskom podvigu. U filmu glume Anthony Hopkins i Helena Bonham Carter, koje i vidimo u ovim prvim “otkrivenim” kadrovima.

#prostorslobode

Fotografije: See-Saw Films

#Anthony Hopkins, #film