BLOG

Animacijska srijeda: Klimatska horor priča “Wade”

Ovotjedni kratkometražni animirani film je ne samo vrlo moderna klimatska horor priča, već i višestruko nagrađivani uradak, između ostalog prestižnom posebnom nagradom City of Annecy na Annecy festivalu 2020. godine.

Koviljka Lazar
27.09.2023.

Wade

Uradak je u potpisu redatelja i scenarista, Upamanyu Bhattacharyya i Kalp Sanghvija, a produkcijska kuća je Ghost Animation. 

Na službenoj stranici, kreatori su sami izjavili da je rad na film u počeo još davne 2016. godine, te da svi koji su radili na filmu su bili diplomci s National Institute of Design u Ahmedabadu.

Prvotno, okupljena ekipa nije imala točnu ideju za film, osim da nisu htjeli da traje duže od 4 minute. No ubrzo, naletjeli su na vijesti o Ghoramara otoku koji se svake godine sve više smanjivao zbog podizanja razina mora, zbog čega su stotine ljudi svake godine ostajale bez doma i postajali klimatski migranti. Pošto je Ghoramara blizu Kolkate, tim animatora se zapitao kako bi to izgledalo u budućnosti – da li bi Kolkata bila preplavljena morem? Da li bi je preplavile klimatske izbjeglice? Kako i da li bi se riješio taj problem?

A da niti ne spominjemo tigrove (posvećeni bengalski tigrovi) koji bi također bili primorani promijeniti svoje stanište a Kolkata im je vrlo blizu…

Wade | Indian Animated Short Film

Wade je jedan od rijetkih uradaka koji u kratkom vremenu osvaja gledateljevu zainteresiranost, stvara napetost i isčekivanje, a kada se konačno nešto i dogodi… apsolutno se šokirani. Fenomenalno napeti kratki film s tragovima nadnaravnog će sigurno u vama potaknuti pitanja i razmišljanja.

Apsolutno preporučamo i da posjetite službenu stranicu filma koja donosi iznimno detaljno opisan proces nastanka Wade.

Screenshot 2023-09-19 at 18-29-15 Making ‘Wade’
Screenshot 2023-09-19 at 18-24-37 Making ‘Wade’

#prostorslobode

Fotografije: stillovi iz filma, promo

#animacijska srijeda, #film