KULTURA

Ana-Sunčana Smith, teorijska fizičarka i nesuđena glazbenica, otkriva koliko je svijet velik u seriji AHA!

Ana-Sunčana Smith i narator serije Ivan Đuričić povest će nas na putovanje u Erlangen, Nürnberg i Zagreb 10. travnja, na Prvom programu Hrvatske televizije, u 20:15 sati kada ćemo otkriti koliko je svijet velik.

Ana-Sunčana Smith kaže da se ne sjeća sebe bez klavira, no životne okolnosti dovele su je do trenutka kada je za svoj karijerni smjer odabrala fiziku za koju će reći da nam pomaže da vidimo beskonačnost. Ova hrvatska znanstvenica s europskim adresama protagonistica je treće epizode znanstveno-putopisne dokumentarne serije „AHA!“, autorica Tamare Babun i Une Radić iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly. Ana-Sunčana Smith i narator serije Ivan Đuričić povest će nas na putovanje u Erlangen, Nürnberg i Zagreb 10. travnja, na Prvom programu Hrvatske televizije, u 20:15 sati kada ćemo otkriti koliko je svijet velik.

Paralelno se školovala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Prirodoslovnom matematičkom fakultetu u Zagrebu. Podjednako uživa u glazbi i fizici, ali se fizikom i to onom teorijskom bavi svakodnevno istražujući, stvarajući i uspješno gradeći respektabilnu karijeru.

Osim u rodnoj Hrvatskoj, Ana-Sunčana Smith je dio svog karijernog puta provela u Australiji, Francuskoj i Njemačkoj. Doktorirala je na Sveučilištu u Münhenu, dobitnica je ERC projekta – Oscara za znanost, a danas je redovita profesorica na Sveučilištu u Erlangenu i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. U razgovoru s Ivanom Đuričićem Ana-Sunčana će nam dati odgovore na razna pitanja, između ostaloga i zašto smatra da je zadatak obrazovati ljude da rade na projektima koji možda vremenski dugo traju i njihovi rezultati su neizvjesni, no, uvelike doprinose zajednici, zašto interdisciplinarnost i povezanost sa znanstvenicima drugih područja smatra neophodnima,  potvrdit će nam da se i u Hrvatskoj radi prvoklasna znanost, otkriti kako je živjeti u multikulturalnoj obitelji, kakve veze imaju teorijska fizika, solarni paneli, ekrani mobitela i lijekovi te koja je uloga doktora znanosti u razvoju privrede. 

U trećoj epizodi znanstveno-putopisne dokumentarne serije „AHA!“ otkrit ćemo nešto više o Nürnbergu i Erlangenu, njemačkom gradiću čije je samo srce veličine našeg Samobora, a koji je dom sveučilišta gdje svakodnevno studira više od 40.000 studenata. Kako izgleda život u tim gradovima te koliko su Anu-Sunčanu izgradila mjesta i države u kojima se obrazovala i stvarala, što je za nju sreća, kako definira uspjeh te je li i kada imala svoj „AHA!“ trenutak.

Gdje tražimo „AHA!“ trenutak nakon SAD-a i Njemačke?

Vođene idejom da široj publici, a posebno onoj mlađoj, na razumljiv, pristupačan, informativan, ali i zabavan način predstave znanost i one koji se njome ozbiljno bave, bilježe fantastične rezultate i ostvaruju respektabilne uspjehe, stvaraju dobrobit društvu i široj zajednici autorice Tamara Babun i Una Radić stvorile su seriju koja ukupno ima četiri epizode. U njima, osim što nas upoznaju sa znanstvenicima, nas vode i upoznaju s mjestima u kojima oni stvaraju. Do sada smo imali prilike upoznati Dražena Preleca koji istražuje neuroznanost, neuroekonomiju i bihevioralnu ekonomiju u Bostonu te Nedjeljku Žagar, teorijsku meteorologinju u Hamburgu. Nakon priče o Ani-Sunčani Smith i posjeta Njemačkoj doznat ćemo i kako Danci žive. Točnije, kroz karijerni i životni put Ive Ridjan Skov, koja živi i radi u Kopenhagenu, doznat ćemo više o uređenosti danskog društva, ali i područjima njenog znanstvenog djelovanja – obnovljivim izvorima energije, energetskom planiranju i energetskoj tranziciji.

Prethodne epizode serije „AHA!“ možete pogledati na multimedijskoj platformi HRTi.

Više o znanstveno-putopisnoj dokumentarnoj seriji „AHA!“ potražite na službenim stranicama serije na društvenim mrežama Facebook, Instagram i TikTok.

#prostorslobode

Fotografije: promo

#tv