KULTURA

“Američki Prometej” – knjiga prema kojoj je snimljen “Oppenheimer”

Knjiga ima sedamstotinjak stranica, no nemojte da vas to obeshrabri, nećete je moći ispustiti iz ruke, dok ne dođete do posljednje stranice.

Neon
23.07.2023.

“Američki Prometej” je knjiga autora Kaija Birda i Martina J. Sherwina; knjiga je The New York Times bestseler, osvojila je nagradu Pulitzer i predložak je trenutno jednog od dva najzvučnija filma u kinima, filma “Oppenheimer”.

Američki Prometej

Knjiga je biografija J. Roberta Oppenheimera, jedne od najvažnijih znanstvenih ličnosti dvedesetog stoljeća, briljantnog fizičara koji je zaslužan za stvaranje atomske bombe i koji se zbog toga našao u velikim, nemjerljivim moralnim dvojbama i posljedicama svog znanstvenog postignuća i istovremeno užasa. Ova biografija je nastajala dvadeset i pet godina te prikazuje Oppenheimerov život i vrijeme u kojem je živio i radio; od njegove rane karijere do njegove centralne uloge u Hladnom ratu. Knjiga je biografija i prikaz povijesti u svom najboljem izdanju, osim što je iznimno edukativna i informativna, radi se o sjajnom književnom djelu.

Knjiga ima sedamstotinjak stranica, no nemojte da vas to obeshrabri, nećete je moći ispustiti iz ruke, dok ne dođete do posljednje stranice. Knjiga kreće lagano tako da vas isto tako i “uvuče”. J. Robert Oppenheimer, kojeg se često smatra “ocem atomske bombe”, bio je teorijski fizičar i direktor laboratorija Projekta Manhattan, u Los Alamosu, a koji je dizajnirao i napravio prvo nuklearno oružje na svijetu. Bomba se smatra ključnom prekretnicom i susretom znanosti i ratnog oružja. Priča prikazuje Oppenheimera ne samo kao važnu povijesnu osobu, već i kao simbol etike atomske bombe i političkog diskursa o nuklearnoj energiji. Knjiga zaranja u različite komponente Oppenheimerova života unutar i izvan Projekta Manhattan. U knjizi se također govori o njegovom ranom životu, ambicijama, idejama, odnosima s drugim fizičarima, sigurnosnom saslušanju i na kraju krajeva – utjecaju.

Knjigu možete kupiti na linku.

#prostorslobode

Fotografije: screenhot

#knjiga