KULTURA

U susret 17. Vox Feminae festivalu | Doručak na travi

Povodom održavanja festivala razgovaramo sa spisateljicom i dramaturginjom Jasnom Jasnom Žmak, čiji autorski projekt, performans, "This is my truth, tell me yours" održava 19. svibnja u KunstTeatru.

Vox Feminae Festival je međunarodni transdisciplinarni festival, osnovan 2006. godine, čiji je fokus promoviranje domaćih i inozemnih umjetnica/ka i skupina koje u svom radu propituju ili prikazuju teme koje uključuju rodnu ravnopravnost, stvaralaštvo i postignuća žena, nestereotipne rodne uloge i odnose te feminističke i LGBTIQ teme. Ove se godine, od 5. do 31. svibnja 2023. održava 17. izdanje Vox Feminae Festivala, koji kroz filmove, umjetničke prezentacije, predavanja i radionice, promiče ideje rodne ravnopravnosti te propituje status žena u društvu. Otvorenje je 5. svibnja u 18 sati u društveno-kulturnom centru ‘Šesnaestica’ nastupom Girl Rock kamp zbora koji u tradicijske i pop pjesme integrira aktualna queer i feministička pitanja te nastupom producentice i izvođačice Tonote.

Povodom održavanja festivala razgovaramo sa spisateljicom i dramaturginjom Jasnom Jasnom Žmak, čiji autorski projekt, performans, “This is my truth, tell me yours” održava 19. svibnja u KunstTeatru.

Kao što stoji u najavi: ” Žmak se bavi odnosom prema umjetničkom polju preispitujući vlastite i tuđe autorske pozicije te odgovornošću i anksioznosti koje one impliciraju. Polazeći od osobnog iskustva iz 2011. godine kada je, kao članica publike na predstavi ‘Mandić stroj’ redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem dobila tinitus i hiperakuziju, autorica istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost koju živimo.” (Voxfeminae.net)

U sklopu festivala, kiparica Nika Rukavina predstavit će i održati radionicu Priručniku o kućnim popravcima za žene. U Priručniku Nika Objašnjava neke od najčešćih problema koji se mogu desiti u kućanstvu. Priručnik se obraća ženama zbog svih ‘ružičastih alata’ koji se proizvode posebno za žene i koji su u većini slučajeva beskorisni. Knjiga je za žene s ciljem borbe protiv iskrivljene slike kapitalističkog osnaživanja žena koja kao da govori: “Vi ste jednake i možete sve, ali alati koje ćemo vam dati su bezvrijedni”.

#prostorslobode

Fotografije: Vox Feminae

#Vox Feminae Festival